Köpa fårskinn - allt du behöver veta!

 

Fårskinnsguide

 

Fårskinn är ett funktionellt och härligt naturmaterial som kan användas till mycket i hemmet. Fårskinnsprodukter sätter en mjuk och varm prägel på ditt hem. Fårskinnsprodukter har använts sen urminnes tider för att hålla oss varma. Processen har inte slutat där eftersom utvecklingen går framåt och fårskinn kanske främst används idag för inredning och härlig trevnadskänsla. Vad som gör fårskinn exklusivt är att de har egenskapen att hålla oss varma och är ett naturmaterial med unika funktioner.

 

Varför ska man köpa äkta fårskinn när det finns imiterat som även är billigare kanske? Jo, det finns många fördelar med äkta fårskinn och det är just för att det inte egentligen finns något som kan matcha. Fårskinn ger en härlig känsla av naturen. Här kan man välja och vraka bland olika färger och former. Det finns fårskinnsfällar, stolsdynor, stolsöverdrag, kuddar, mattor, överkast mm. Gör som vi på StayHome och ta in naturen i ditt hem och upplev den härliga och mjuka känslan som fårskinnsprodukter ger. Kom in i naturen och värmen.

 


Är du ett företag, kommun, landsting eller en förening som vill handla av oss, så har vi stora förutsättningar för att kunna tillgodose dina önskemål. Förutom betalning via Klarna, så erbjuder vi även E-faktura eller vanlig traditionell faktura via epost eller brev. Kontakta oss, så hjälper vi dig!

 

Uppfödning av får till fårskinnsprodukter

Många kanske är osäkra på äkta fårskinn, det förstår vi och det är just därför vår tillverkare följer alla höga krav på uppfödning. Skandilock som tillverkar våra fårskinnsprodukter är ett företag som funnits i generationer. Deras måtto är ”Vi ska aldrig berika vår hemmiljö på bekostnad av djurens hälsa eller jordens resurser”.

 

Fåren föds upp i Australien och Nya Zeeland och är av typen Merino-Cossbred. Fårfarmarna som föder upp fåren följer alla kraven som djuren kräver för att de ska må så bra som möjligt. Får har fötts upp här i generationer och här har man tagit tillvara på djurens levnadssätt för att ge dem de bästa förutsättningarna. Varför man använder just de här fårskinnen från Australien är att de har den unika egenskapen som lämpar sig för heminredning och möbelklädsel.

 

Fåren är köttdjur vilket betyder att fårskinnen hade kasserats utifall man inte hade tagit vara på dem. Så varför låta ett sådant fint material med så mycket potential gå till spillo? Därför blir det en vinst för alla att man tar vara på det och använder det i sin hemmiljö där det gör nytta.

Det man måste förstå är att fårskinn är naturligt och två fårskinn är aldrig identiska. Därför kan det variera lite beroende på fårskinn. Skinnen är lockiga av naturen och färgen kan skilja sig beroende på fåret och dess nyans. Fårskinn är mycket tåligt och bra material som håller år efter år.

 

På så sätt vill vi bevisa att när man köper fårskinnsprodukter av oss så vet man att de är av högsta kvalité och man ska veta att djuren föds upp på rätt sätt och det är viktigt även för oss som återförsäljare.

 

Tips: För att läsa mer om etik och miljö kan ni läsa här. Skandilock - Etik och miljö

 

Fårskinnsfällar Aussie ej skräddarsydda

 

Fårskinn till heminredning

Skandilock är ett familjeföretag som har en unik beredningsteknik som skapades av hantverkare på 30-talet och sedan utvecklats. Det handlar om att ta vara på de unika funktionerna i ett fårskinn och använda det på bästa sätt i våra hem. Skandilock är ett av Europas ledande inom fårskinn och designade fårskinnsprodukter. Här finns en gedigen bakgrund som krävs för att tillverka fina fårskinnsprodukter med design.

 

Skandilock använder en gedigen teknik med miljövänliga preparat för att tillverka fårskinnen och ta vara på dess egenskaper. Varje fårskinn kontrolleras noggrant för att upprätthålla kvalité inför beredningsprocessen. Beredningsprocessen är en process för att förbereda och göra skinnen till den slutliga produkten. Här använder Skandilock sin gedigna process för att forma fårskinnen som man vill ha dem. För att de ska bli så mjuka som möjligt och göra de färdiga för hemmet och möbler.

 

Fårskinnen luktar inte eftersom man tar bort alla restprodukten under beredningsprocessen. Beredningsprocessen består av hela 13 steg innan det är färdigt för att skräddarsys eller säljas.

 

Hur tvättar man fårskinn? Tvättråd och skötsel av fårskinn

I samband med att det är ett naturmaterial undrar man ibland hur man tvättar det och allmänna skötselråd vilket jag tänkte gå in på här. Det är inte särskilt svårt. Det man ska tänka på är att inte lägga mörka skinn på ljusa ytor och tvärtom eftersom det kan ge missfärgningar. Det är inget som brukar ske men något vi rekommenderar eftersom fårskinnen färgas.

 

Fårskinnen kan behöva dammas, skakas eller dammsugas om det smutsiga ifall man behöver torka av det går det bra att använda en luftig svamp och ljummet vatten.

 

Kan man tvätta ett fårskinn? Ja det går bra. I fall de är kraftigt nedsmutsade kan man behöva att tvätta de i tvättmaskin, här ska man använda ett milt ullschampo i 30 grader. Det går även bra att handtvätta det. Använd ej tvättmedel med tensider vid tvätt av fårskinn.

 

Häng sedan upp skinnet för att torka, här ska man använda en sked för att få skinnet mjukt igen. Därför ska man använda en sked för att öppna porerna i skinnet så de blir luftigt och behåller sin mjukhet. Viktigt att detta sker innan skinnet torkat helt. Töj och gnugga flera gånger under torkningen för att behålla smidigheten i skinnet. Tänk på att den ska hängas i rumstemperatur, följer man dessa råd så ska skötseln inte vara några problem och man kan njuta av sina produkter i flera år.

 

OBS man får inte centrifugera eller torktumla skinnen. Använd ej tvättmedel med tensider vid tvätt av fårskinn.

 

För att bevara ditt fårskinn i ursprungligt skick, dammsug och vädra regelbundet. Fläckar dränks in direkt med ljummet vatten på en svamp. Rengör vidare med ett ullschampoo. Fårskinn kan tvättas i tvättmaskin i 30 grader. Centrifugera men torktumla ej. Torkas med fördel upphängt eller på plan yta. Under torkningsprocessen, töj och gnugga skinnet upprepade gånger för att återfå lädrets spänts.

Tål ej blekning eller strykning. Utsätt ej för starkt solljus då risken finns att färgförändringar i ullen uppstår. Mörka skinn kan fälla på baksidan och bör ej placeras på ljusare möbler eller underlag.

 


Fårskinnssits Seat 33cm på bänk

Vad finns det fär fårskinn och färger?

Vad är skillnaden på fårskinn? Hur är färgnyanserna? Kan en del fråga sig. Här ska jag förklara vad skillnaden är mellan fårskinnen och vad som skiljer dem åt. Varför fårskinnen skiljer sig? Här tar jag även upp varför vissa skinn har olika fler färger än andra varianter.

 

Fårskinnen skiljer sig, skillnaden kan vara ullens struktur, som lockigt eller rakt. Tätheten på fårskinnet, alltså hur tätt ullen sitter mellan varandra och sedan tjockleken på ullen. Dessa egenskaper gör att färgen varierar eftersom de absorberar färgen olika. Fördelen är skinnen blir unika och alla har sin egen prägel.

 

Fårskinn färger curly 17mm
Den första typen är Curly 17 mm som är av fåret Merino-Crossbred från Australien. Denna variant är lockig som man hör på namnet Curly. Denna variant är perfekt för möbelklädnader så som stolsöverdrag och kuddar. Fungerar även som inredningsdetaljer som fällar och dynor. Skinnet är väldigt tåligt och har hög densitet. Det har en lockig struktur och är väldigt skönt att sitta på.

 

Detta fårskinn finns i 15 olika färger. Denna hittar vi produkter som Seat, Aussie, Mighty Mix, Edge, Sheep, Ace, Square och stolsöverdrag mm. Dessa kallar vi även korthåriga fårskinn. Skinnet är 1-3mm.

 

 

 

 

 

 

 

Curly 12 mm är även här Merino-Crossbred från Australien som lämpar sig lika men är kortare än föregående. Denna lämpar sig till möbler som har en mer stilren design. Skillnaden är inte mer än ullängden och har är ett det upp till var och en vad man föredrar. Färgerna här är 4st så det finns inte lika mycket färger. Skinnet är 1-3mm.

 


Fårskinnsfärger Curly 50
Curly Longwool 50+mm.
 Dessa lammskinn är från Nya Zeeland. Här har vi lockigt ull som är längre och blir mer rufsigt av naturen. Även här används den på inredningsdetaljer och möbler. Ullen är 50mm och finns i 6 färger. Skinnet är 1-3mm. Denna kallar vi för långhårigt fårskinn. Fårskinnet är väldigt populärt. Perfekt för en mysig och rufsig fårskinnsfäll. Ullen kan variera när det gäller lockar och färg.

 

 

 

 

Patchwork är spillbitar av fårskinn som man syr ihop till produkter. Den består av ovanstående ull. Där man matchar bitar för att tillverka mattor, kuddar, möbelklädsel och fällar. Här finns olika färger, har blir mönstret mer unikt eftersom struktur och färg kan se olika ut. På så sätt en mer unik produkt.

 

Natural Blacks Shortwool är ett fårskinn från Australien som är kammat. Här har alla sitt unika utseende, dessa fårskinn färgas inte utan har sina naturliga färger och fläckar. Lämpar sig som förgående, färgen varierar från brunt till svart. Motsvarigheten heter Longwool som är den långhåriga varianten. Dessa är vita med bruna till svarta fläckar.

 

Sist har vi koskinn. De kommer från Sydamerika, främst Brasilien. Hudarna finns som färgade eller som ofärgade. Här kan man välja mellan olika färger, finns vita, beigea, melerade, bruna kohudar med svarta eller bruna fläckar. Tryckta kohudar med grafiska former som leopard, zebra och tiger. Fina och stora hudar perfekt för golv och möbler. En härlig varm känsla att gå på. Mjuka naturmaterial som klär om ditt hem helt för att skapa en naturligt skön och varm känsla i vardagsrummet eller sovrummet. När du rengör din kohud ska du dammsuga medhårs för att inte bryta av håret på huden.

 

Köpa äkta fårskinn

Äkta fårskinn har många fördelar. Det är ett naturmaterial som sätter sin prägel i hemmet och berikar det med en naturligt varm och härligt känsla. Ullen har en förmåga att suga åt sig fukt och ullen drar heller inte till sig damm och smuts, vilket syntetmaterial gör i större utsträckning. Den är enkel att tvätta för hand eller i tvättmaskin, vilket jag går in på senare.

 

Naturen sätter sin prägel på hemmet och alla skinn är unika, proffsiga hantverk och en skräddarsydd produkt endast för dig. Så sätt lite guldkant på vardagen med dessa produkter. Därför nu ska förklara vad det finns för produkter att frossa i så man kan få allt detta.

 

 

Korthåriga fårskinnsfällar

Fårskinn är som tidigare nämnt väldigt flexibelt och brett material som kan användas till mycket. De variationer som finns är fällar, stolsdynor, överkast, kuddar, stolsöverdrag mm. Fårskinnet passar lika bra som i myshörnan som favoritfåtöljen eller köket på matstolarna. Det är bara fantasin som sätter gränser.

 

Fårskinn finns i flera olika färger och storlekar. Vi har den unika förmågan att kunna forma fårskinnen som vi vill enligt era önskemål. Därför kan fårskinnsfällar och stolsöverdrag skräddarsys för ens eget önskemål och på sätt skapa den ultimata inredningsdetaljen till hemmet och rummen.

 

Fårskinnsfällar har ett ca mått eftersom det är tagit direkt från fåret och sys inte om. Fällen har sin form efter fåret och inget är omsytt. Det finns flera olika varianter och storlekar som jag kommer gå in på. Jag ska gå igenom hur fårskinnen namngivits och hur ullängden spelar roll.

 

Fårskinnsfäll Aussie GraphitefärgadFårskinnsfällen Aussie är en naturligt lockig fårskinnsfäll längden på ullen är ca 17mm och storleken är ca 60x95cm. Som man kan se på bilden så är detta den vanligaste varianten eftersom den inte är sydd. Utan det är skinnets naturliga utseende. Där av kan storleken variera och utseendet på ullen eftersom fåren ser olika ut. Två skinn ser aldrig likadana ut, men man kan hitta så lika skinn som möjligt med samma färgnyans. Färger går jag igenom senare.

 

Aussie är namnet på den korthåriga fårskinnsfällen. Motsvarigheten i samma storlek fast längre ull heter Maori. Maori syftar till längre ull på skinnet. Annars är det samma storlek som Aussie och finns i flera olika färger. Detta är de vanligaste och det är så skinnen kommer till fabriken, det man gör då är att man skär från olika skinn och parar för att få matchande i färger. Av dessa syr man ihop större fällar eller kuddar, stolsdynor mm. Alla fårskinn kan alltså skräddarsys för dina behov. Det är ett unikt hantverk. Maori Doppio är en större variant av Maori där två stycken fällar är ihop sydda. Fällen är längre som man kan se på mönstret så är det två ihop sydda Maori. Sen finns även doppio som är 4st fårskinn. Dessa har som sagt ett naturligt utseende. Sen finns det även skräddarsydda som jag ska gå in på ny, vad finns det mer för fårskinnsprodukter?

 

Dessa som jag ska gå igenom nu är fina designade hantverk. De är skräddarsydda av perfektion och är perfekta för den som är ute efter något mer exklusivt för att få den sköna känslan av fårskinn och det varma mjuka som fårskinnet ger i hemmet. Här finns kuddar, stolsöverdrag, mattor, stolsdynor och sitsar.

Flera färger kan ni hitta här på korta fårskinn Fårskinnsfällar Aussie

 

Långhåriga fårskinnsfällar

 

Fårskinnsfällar med äpplen

Långhåriga fårskinnsfällar Maori 50mm+

Mattor i fårskinn

Fårskinnsmattor är sydda av individuella tygbitar för att få en matta. Varje del sys för sig i en färg. Som tidigare skrivit så är skinnet ”naturligt” när de kommer och man måste här skräddarsy bitar från skinnet för att göra en matta, det är ett unikt hantverk och varje matta ser olika ut eftersom det är ett naturmaterial, men som tidigare skrivit så matchar man skinnen för att få en nyans så lik den andra som möjligt när man tillverkar en matta. Detta är möjligt eftersom när man bereder gör det med över 100 skinn samtidigt.

 

Mattorna sys med flera tyger av samma skinn. Mattor har samma färger som de standardfärgerna från Skandilock. Denna matta är t ex sydd i färgerna, offwhite, black och graphite. Som är en nyans av vit, svart och grå från Skandilock på deras färgskala. Baksidan är 100 % linne med halkskyddstryck så därför ser man inte sömmarna på baksidan som man vanligtvis gör på skinnen när de är ihop sydda.

 

Fårskinnsdynor till stolar

Fårskinnsdynor finns i olika färger och former. De kan vara runda, fyrkantiga eller rektangulära och även här i flera färger men även här kan de sys till era storlekar. Stolsdynor är även här likt fällarna där man kan få de långhåriga eller korthåriga. De vanligaste är måtten 33cm och 38cm i diameter. Fårskinnssitsarna kallas för Seat och ullängden är 17mm. Den långhåriga kallas för Walkabout och är av lammskinn och finns som standardmått i 38cm. Ullängden på den är 50mm.

 

Fördelen med dessa är att rester och spillbitar som blir över är perfekta för att göra mattor, sitsar och dynor. På så sätt blir inget över och behöver gå till spillo. Därför kan vissa sitsar ha en baksida med sömmar men det syns inte när de ligger på stolar. Mozzie är en fårskinnssits som har en baksida av material för att den inte ska glida iväg samt att den är stoppad. Denna runda stolsdyna i fårskinn är mjuk och skön och sitta på. Buzz är motsvarande fast har ett utseende format efter en stolsits. Stoppad för att ge en extra bekväm känsla.

 

Stolöverdrag i fårskinn till Lamino fåtölj

Stolsöverdrag i fårskinn

Stolsöverdrag i fårskinn är inte bara snyggt och bekvämt. Det är det perfekta sättet att få en gammal stol att känna sig levande och få nytt liv. Klä de gamla klassikerna som stolarna Eva, Lamino, Pernilla, Primo mm. Se våra stolsöverdrag för mer varianter. 

 

Här skräddarsys fårskinnsöverdragen till att passa stolarna som enkelt träs på via resårband. Även här kan man få de i vilken färg man vill. Här finns heltäckande fårskinn men även bara om man vill ha något bekvämt ryggstöd och nackstöd i fårskinn.

Stolsöverdrag i fårskinn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fårskinnsfäll till baby

Fårskinnsfäll för baby i blått

Det finns även ett sortiment för minstingen i familjen. Fårskinn för barn. Speciellt framtagna för att vara så lena som möjligt och passa i barnvagnen, pulkan eller sängen. Den perfekta gåvan till barn som är både mjuk och varm. Finn i flera härliga färger. Perfekt för barn eftersom de inte drar åt sig damm och smuts utan stöter bort. Fårskinnsfällen kan rullas ihop och förvaras i tygpåse och band som ingår.

Fårskinnsfäll för baby

Spillbitar av fårskinn

Som jag tidigare varit inne på så tillverkar man olika produkter av spillbitar det är för att ta tillvara på det som blir över när man sytt fårskinnsprodukterna. Det är viktigt att ta tillvara på alla material. Av spillbitar kan man sy stora plädar som t ex Mighty Mix som är en stor pläd 200x120cm.

Spillbitar gör man även mattor och kuddar och sitsar. Som tidigare nämnt matchar man bitarna så noggrant så det ser snarlika ut. Därför ser två mattor aldrig likadana ut. Spillbitar kan även köpas separat om man vill pryda sitt hem. Spillbitar kan dekorera hemmet och ge de en naturlig och härlig känsla.

 

Sammanfattning

Denna guide var tänkt att informera om skinnens ursprung och vår tillverkning. Vilka produkter det finns och hur man använder dem. Nu ska det vara klarare om färger, produkter och ursprung. Kvalitéer, skötsel och inredning med fårskinn. Finns det några funderingar, så tveka inte att höra av er till [email protected]. Vi skickar gärna ut fårskinnsprover! 

Skandilocks hemsida