Postlådor Guide – Att köpa postlåda

Att köpa postlåda

 

Postlådor måste alla ha, men det finns olika behov. Postlådor används till mycket. Postlådor ser man överallt. Hemma, på väg till jobbet, på kontoret tom på gymmet. Postlådor används främst till just post. Postlådor eller brevlådor, man kan kalla dem vilket man vill. Här kommer vi ta upp vad för sorters olika postlådor som finns. Hur man tar hand om dem. Även vilken postlåda som är bäst för dig. Det finns en väldigt många att välja på och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst. Vill man ha med lås eller utan. Ska den stå på marken eller vara upphängd. Hur funkar det att gjuta fast en postlåda? Montering, material, lås bland annat.Är du ett företag, kommun, landsting eller en förening som vill handla av oss, så har vi stora förutsättningar för att kunna tillgodose dina önskemål. Förutom betalning via Klarna, så erbjuder vi även E-faktura eller vanlig traditionell faktura via epost eller brev. Kontakta oss, så hjälper vi dig!

 

Vilken postlåda ska jag köpa?

Vad kan man ha en postlåda till? Vanligast är att förvara posten när brevbäraren kommer. Dock finns det flera olika användningsområden. En del har dem på jobbet för att förvara brev och viktiga papper. Många har väl gått förbi personer som har postlådor utanför sin dörr? Det är perfekt för att lämna brev och papper till någon som inte är på plats. Eller om man lånat nycklar t ex och ha postlådan som förvaringsenhet.

 

Kvalitativa postlådor idag är utrustade med enhandsinkast vilket är att brevutdelaren kan lägga i posten med en hand. Fukt skyddat lås och flyttbar innerhylla(markpostlådor). Vattenstopp så inget vatten tränger sig in i postlådan och förstör posten. Postlådor har idag även frostskydd så det inte skall frysa. Låset skall alltid gå att öppna oavsett väder. Kvalitativa postlådor har inte dessa problem eftersom de är ytbehandlade mot detta och lackerade för att inte rosta eller bli missfärgade. Locket skall inte blåsa upp. Så därför finns det konstruktioner som gör att detta inte sker. Se därför till att köpa en kvalitativ postlåda så slipper du dessa problem. Det är tråkigt om posten skulle bli förstörd, postlådan missfärgas eller rostar.Traditionella postlådor

Lidab Postlåda Traditionell

Vi börjar väl med den traditionella. Alltså den fyrkantiga med lucka som öppnas uppåt som alla känner igen. Fördelen är att den rymmer både post och paket. Dessa finns i plast, trä och plåt. En standard postlåda rymmer lite mindre paket. Dessa är upphängningsbara och har oftast upphängningshålen färdiga. Montering av postlådan är enkelt, genom att skruva i skruvar genom hålen i väggen eller på en stolpe. På en vägg är det lämpligast att mäta hålbilden och sedan borra två hål för skruvarna. Eftersom hålen är färdiga kan man genom hålen rita markeringen så det garanterat passar. Använd även vattenpass så det garanterat blir rakt. Det ser mycket trevligare ut. En traditionell postlåda rymmer ca 12 liter.

 

Veckopostlåda

Veckopostlåda är en postlåda med lås. Varför den just fått sitt namn veckopostlåda är för att den kan hålla posten i veckor om man inte har möjligheten att hämta den varje dag. Dessa postlådor har då lås. Veckpostlådor tillverkas för att vara säkra och du tryggt skall kunna ha posten i flera veckor om man reser bort t ex. Veckopostlådor finns både som stora och små. Beroende på vart man ska ha den så kan man skaffa olika. Som jag tidigare skrev, vissa förvarar viktiga saker som man vill överlåta t ex nycklar. Så ibland räcker det med en liten och vet man att man kommer vara borta länge då ska man överväga en större variant som rymmer mer. Finessen vissa har är att man kan välja hur mycket den ska rymma genom att ändra planet i lådan. En markpostlåda rymmer mellan 30-50 liter beroende på modell.

 

Upphängning av postlåda

 

Har man ingen färdig plats att hänga upp postlådan på så är lösningen en postlådestolpe. Här hänger man upp postlådan. Stolpen gjuter man eller sätter fast i marken beroende på stolpe. Att gjuta en stolpe är oftast mer stabilt. Postlådestolpar är ofta tillverkade för att vara anpassade till de flesta postlådor eftersom avståndet mellan skruvarna brukar vara lika. Vissa stolpar levereras med två olika avstånd för att just passa till fler postlådor.

 

Hur monterar man en postlåda?

Är det många som undrar. Som vi tidigare nämnt så finns det olika postlådor, både markstående och hängande postlådor. Köper man en markpostlåda eller stolpe behöver man gjuta. Därför tänkte jag gå igenom hur man gjuter och vad man behöver och även visa ett exempel på en av våra postlådor. Fördelen med att använda markpostlåda eller postlådestolpe är att måtten är bestämda. Brevinkastet på en postlåda bör i regel sitta mellan 90-110cm över marken för brevbäraren.

 

Hur gjuter man markfästen och stolpar till postlådor?

Vad som behövs är spade, betong, vatten, betongbalja och vattenpass.

 

Till att börja med måste man gräva ett hål tillräckligt stort för att passa avståndet. Mät noga så att postlådans gjutningsplattform garanterat får plats. Blanda sedan betong och vatten i en betongbalja. Blanda sedan noga betongen och vattnet tills det börjar tjockna. Fyll sedan gropen med betong. Montera sedan gjutningsplattformen i gropen och pressa ner till önskat djup. Ha ett vattenpass till hands och mät så det blir rakt. Väg av så att det är rakt på alla ställen. Justera så det garanterat är rakt. Sedan när fästet stelnat i marken är det dags att skruva på postlådan. Svårare än så är det inte. Skruva sedan på postlådan på stolpen eller i fästet. Fördelen är att man monterar fästet först sen skruvar man fast postlådan på fästet. OBS Det kan vara olika beroende på tillverkarens fäste.

Här är en film gjord av Cofa. Tillverkare av SafePost postlådor. Att gjuta postlådor

 

 

Vill man inte gjuta kan man annars gräva ner stolpen eller för markpostlådor använda ett markfäste som skruvas fast i postlådan och för att sedan ha en cementplatta eller liknande i fästet som tyngd för den skall stå stadigt. Fördelen är att du slipper gjuta och gräva, nackdelen är att det inte blir lika stadigt. Här gör man dock precis som man vill eller har möjligheten till.

 

Material

Postlådor kan vara tillverkade i trä, metall och plast. Postlådor kan se väldigt olika ut och beroende på vad de är tillverkade i för sorts material. En postlåda i trä kan vara väldigt fin. Denna är inoljad för att klara av att stå ute varje dag. En postlåda i plast är billigare än metall, men kvalitén är därefter. En postlåda i plast klarar av att stå ute varje dag. UV-resistenta gör att färgen inte bleknar i solen. Plastpostlådor kan även ha lås. Metallpostlådor är tillverkade i galvaniserad plåt för att klara av alla värdeförhållanden och inte rosta vilket metall kan ha en tendens till. Därför se till att köpa en som klarar av våra skandinaviska förhållanden.


Lidab Postlåda Traditionell

Färg och form

Postlådor kan se väldigt olika ut trots att syftet är detsamma. De ska förvara brev. Här finns det flera olika former och färger att välja på. Det kan vara runda, fyrkantiga, stående, hängande, små och stora. Det finns postlådor med emblem. Likadana som posten har på sina bilar. Det kan stå ”POST” på postlådan. Brevlådan på bilden är en väldigt klassisk fin brevlåda med det stora Post-emblemet. Lås och inkast man lucka som öppnas.

 

En traditionell postlåda som går hem hos många. Det kanske inte är den enklaste för brevbäraren att lämna post, eftersom luckan går utåt. Det är bara en detalj som skiljer fler åt. Den har även rundadtopp, men luckan går utåt för att inte samla regn. Även dränering ifall för att posten inte skall bli våt. Lås kan vara bra om man åker bort t ex. Det finns många olika brevlådor med olika funktioner och hoppas du hittar precis den du vill ha.

 

Skötsel av postlådor

En postlåda kräver sällan skötsel. En postlåda i plast är minst krävande. Den räcker främst att tvätta om den blir smutsig av avgaser och smuts. En postlåda i trä eller metall behöver oljas in ibland för att hålla ett bra skydd. Detta är inget som behövs göras ofta. Postlådor i metall ska oljas in. Tvättas med bilschampo eller liknande. Postlådor med lås kan behöva smörjas ibland när man känner att låset är lite trögt. Annars är det väldigt lätt att äga en postlåda.

 

Funktionalitet på postlådor

En postlåda kan ha olika funktioner. Utvecklingen går framåt även här. En postlåda har ett antal olika funktioner vi kanske inte alltid tänker på. De får inte regna in, det ska vara lätt för brevutdelarena att lämna brev och paket, lätt att hämta brev och paket, lås, olika inkast, töming fram eller bak, justerbar volym, LED-belysning, material och dränering. De flesta postlådor utformas så att regn inte får ta sig in. Detta kan man se på att det finns ett tak som avleder regnet så det inte kommer in i postlådan, skulle det förmodan gör detta så finns det dräneringshål så vattnet försvinner. Dock händer det sällan, kanske mer inträffar när man öppnar postlådan eller när utdelaren lämnar post om det regnar.

 

Markpostlådor med tak

Markpostlådor har en annan typ av inkast vilket gör att dessa är skyddade även när luckan öppnas. På så sätt undviks regnet i större grad ifrån att komma igenom. En annan funktionalitet som blivit allt mer vanligt är lås. Lås är inget nytt, men många föredrar ett lås eftersom det är säkrare och man slipper tänka på posten om man reser iväg. Låsbara postlådor levereras med ett lås som man oftast monterar själv. Detta är inga konstigheter då man endast trär in låset. Skruvar fast låshylsan. Lås finns i metall och plastpostlådor.

 

 

Safepost Premium 100 LED

 

Postlådor med LED-belysning

En annan fräck funktion är LED-belysning. LED-lamporna lyser upp postlådan fint, en funktion utöver det vanliga. Ger ett lite extra härligt intryck på kvällar och mörka dagar. LED-belysning drar heller inte mycket ström. Perfekt för dig som vill ha den tuffaste postlådan i grannskapet.

Här är ett exempel på en veckopostlåda med LED. SafePost Premium 100 LED 

 

 

 

Tömning av veckopostlådor

Hur man vill ha sin postlåda skiljer sig ofta. Vissa vill ha tömning(där man hämtar posten) fram(samma sida som brevbäraren lägger i posten) andra vill ha den på baksidan, t ex om man har en mur runt lådan så kan man enkelt hämta posten utan att behöva gå runt. Markpostlådor är dem som är utrustade med detta. På postlådan Premium 70 kan man faktiskt välja om man vill ha tömning bak eller fram vilket är väldigt exklusivt och praktiskt. Det finns även genomgående postlådor. Detta är perfekt för dig som vill ha hämtningen bakom en vägg eller mur. Tänk att du vill ha ett inkast utanför din dörr men hämtningen på insidan. Det är möjligt med denna postlåda. Du monterar inkastet genom väggen och monterar så posten hamnar i postlådan. Väldigt funktionellt praktisk markpostlåda.

 

Paketpostlådor


Säkerhetspostlåda Stil 4000

Nackdelen med låsbara postlådor är att inkastet blir mindre eftersom man inte skall kunna nå posten utifrån. Möjligheten för paket blir obefintlig, men det finns ett alternativ.
Berglund Stil 4000 En paketpostlåda som är speciellt framtagen för paket. Speciell konstruktion för att paket skall komma in men inte händer eftersom luckan fälls upp och händerna blockeras. Paketet glider däremot ner när man fäller upp inkastet. Får inte paketet plats så kommer det till närmaste ombud istället. Undvik detta med en väl tilltalande och säker markpostlåda tillverkad specifikt för detta ändamål med ASSA-lås.

 

Köpprocess

Innan du köper en postlåda, tänk på vad för postlåda som du behöver. Vill man ha en markstående postlåda för att slippa hänga upp den? Montering krävs oavsett vilken man väljer, det är ej rekommenderat att låta en postlåda stå på marken. Eftersom det gör att den kan välta bla. Tänk noggrant igenom vilken postlåda som skulle passa just dig och dina behov. Frågor du kan ställa dig: Åker jag ofta bort? Kommer jag få mycket paket? Säkerhetsrisken? LED-belysning? Montering? Behöver jag kunna hämta breven fram eller bak? Kommer jag behöva ha postlådan bakom en vägg? Låsbar postlåda? Skötsel av material? Genom att ställa frågan så kan man snabbt inse vilken postlåda som är rätt. Tänk på att lås ingår, postlådan kan även vara olåst om man vill och endast stänga. 2st nycklar ingår i alla våra låsbara modeller.

 

Slutord

Hoppas vi kunnat göra ditt val enklare och med lite tips och rekommendationer kunna hitta just den perfekta lådan till dig. Alla har vi olika behov, en del kanske bara vill ha en till kontoret om man råkar vara borta vissa dagar. Postlåda är ett perfekt förvaringsutrymme och med lås gör det att viktiga dokument inte kan läsas av andra t ex. Vi ser postlådor varje dag, men vi kanske inte alltid tänker på hur de hänger, eller hur de är monterade. Vissa är markpostlådor och vi kanske aldrig övervägt ifall man egentligen skulle behövt en markpostlåda eller en upphäng postlåda med lås? Vi kanske hellre ber en granne ta in posten när vi åker på semester. Det behövs inte längre.

 

Ta den tiden du behöver och reflektera över den perfekta postlådan till dig. Det finns något för alla. Som tidigare skrivit, det är inte svårt att sköta heller. Behöver man lås köper man med det. Man behöver aldrig tumma på om man vill ha en liten eller stor för möjligheterna finns oavsett om man vill ha en liten eller stor postlåda. En postlåda med LED-belysning kanske tom verkar intressant?

 

Har ni några frågor angående guiden eller någon postlåda? Tveka inte att skriva till oss. Antingen via kommentarsfältet nedanför(Facebookanvändare) eller maila [email protected]. Hoppas guiden har gett er bättre insyn i en postlåda och hoppas kunnat väcka ert intresse för en mer exklusiv kanske?