Välj rätt Julbelysning!

decrdipt

 

Hur väljer jag rätt Adventsljusstake som passar just mitt hem?

Det här är en guide för dig som behöver lite tips och idéer om vad man kan tänka på när man ska välja julbelysning. Ibland vet man precis hur man vill ha det. Ibland behöver man bara den där lilla extra "puffen" inspiration för att komma igång och våga prova lite nytt. Den här guiden för julbelysning är tänkt att försöka inspirera och vägleda dig med det!Är du ett företag, kommun, landsting eller en förening som vill handla av oss, så har vi stora förutsättningar för att kunna tillgodose dina önskemål. Förutom betalning via Klarna, så erbjuder vi även E-faktura eller vanlig traditionell faktura via epost eller brev. Kontakta oss, så hjälper vi dig!

 

Upplyst eller bara lite mysig belysning?

Förutom att ge inspiration, vill vi även hjälpa till att förklara hur man kan tänkta när man väljer sin julbelysning, så att det blir precis så mysigt eller lagom upplyst som man önskar. Därmed ska guiden kunna vara en hjälp till att vägleda dig genom vilken sorts elljusstake som passar bäst i olika sammanhang.

 

 

       Finns möjlighet att styra julbelysning med dimmer?  

- Ja, det gör det! Om man köper till en "Plug in dimmer" till sina ljusstakar och julstjärnor, har man ganska enkelt löst det för att själv kunna bestämma ljusstyrkan även på sin julbelysning. Här finns dock ett par saker man ska veta innan:

Lamporna ska vara märkta att de är just Dimbara, då det inte per automatik fungerar på alla lampor. Man använder det därför med fördel på de lite större modeller av elljusstakarna som har en sockelstorlek på E14 och E27. Det är den typ av lampa som kan ses som standardstorlek i ett hem. T.ex. kök- och läslampa-modell. Det finns även stort urval av flera olika toningar och storlekar på dessa lampor.


Vill du veta mer om led- och dimbar belysning på ett enkelt sätt? Klicka på länkarna nedan!
Dimbara LED-lampor  -  LED-lampor Guide
Inspiration – Var och hur kan jag placera mina adventsljusstakar?

Att välja ljusstakar till sina fönster behöver inte vara märkvärdigt på något sätt. Men varför tycks det som om man får till det bättre och mysigare i vissa rum och placeringar än andra? Samt varför ser det alltid så välgjort och snyggt ut på inspirationsbilder? Det är vi nog många som undrar, men Ibland kan det vara en ganska enkel förklaring. Den adventsljusstaken som ser så bra ut där… har kanske fått sin placering med lite extra kärlek och omsorg. Då blir det kanske inte så konstigt längre.

 

Får din elljusstake den plats den förtjänar?

Det kan även vara en sådan enkel sak som att ljusstaken får den ”luft” och rymd omkring sig som passar just den ljusstaken så bra på den placeringen. Det omvända blir när en ljusstake får för lite ”luft” och rymd omkring sig, då ser den istället inklämd och klumpig ut och kommer inte alls till sin rätt. Sen får man ju inte glömma att det kommit så mycket nya fina variationer på ljusstakar. Som också självklart ger nya möjligheter att adventspynta upp hemmet till nya nivåer. Dels är det flertalet olika färger, men också väldigt många fler former och storlekar på ljusstakar att välja på nu mot förr. 

Så kanske ska man lägga lite tid och planera eventuellt nya inköp, innan man handlar på som vanligt!?

 

Färgerna och miljön inomhus påverkar belysningen lite såklart...

Det kan även bero på miljön och färgvalen runtomkring din ljusstake. Självklart ska man inte behöva måla om sitt hem när det blir jul. Med lite enklare knep och mörkare accentfärger och detaljer runt omkring din belysning, kan du ganska enkelt påverka till en annan känsla i rummet. Vågar man lite till så kan man flytta på någon byrå eller fåtölj och kanske placera en murrig fårskinnspläd och kudde i fåtöljen och/eller kanske till och med placera ljusstaken på bänken i stället.

 

"För att förändra till en ny känsla i rummet - Våga flytta runt och experimentera lite grand med din belysning, det brukar bli en riktigt wow-känsla"

 

Färger som hör ihop med julen förutom röd är guld, jordbrun, beige,  grå samt härligt skog- och mossgrön. Samtliga färger är skönt murriga som brukar bli väldigt stämningsfulla att fixa till lite extra detaljer med som rekvisita intill julbelysningar. Mossa ger ett mjukt och skönt intryck i dess olika vackra gröna färger, kottar i olika storlekar likaså, djupröda äpplen som också ger en härlig frisk doft när man delar de mitt itu, kanske addera till en skivad torkad apelsin, eller en liten julros eller hyacint. Plötsligt har du trollat fram det där lilla extra som satte pricken över i:et ihop med din ljuskreation som kanske nu även doftar härligt.

 

Adventsljusstakar - Elljusstakar - Julljusstakar

Kärt barn har många namn!

Det finns verkligen många olika valörer, färger och former av adventsljusstakar. Traditionella som moderna modeller och former. Höga, låga, breda och smala ljusstakar. Olika tillverkningsmaterial, men även i omtyckt blandat material så som trä och metall tillsammans som ger en varm och stilfull ljusstake.

Nedan kommer lite bilder på ljusstakar som passar i fönster och på bänkar i lite olika format.
(Självklart beroende på vad man själv tycker om, men med tanke på vad vi berört i texten ovan! 


  Markslöjd - Adventsljusstakar       Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar

Hög vit ljustake som passar lika bra i stora fönster som med golvplaceringHög grå ljusstake för stora fönster eller golvplaceringelljusstake för stora fönster eller entreer

Bjurfors trä vit H77cm         Trill trä grå H79cm                   Max metall/svart  H83cm

Höga Elljusstakar - För större fönster

När du har större fönster kan du med fördel ha högre eller bredare ljusstakar. Det skapar en bättre proportion i fönstret. De större ljusstakarna kan du också ha som golvljusstakar. De pryder jättefint och kommer väl till sin rätt med golvplacering. T.ex. i vardagsrummet eller varför inte som vackert välkomnande vid lite större entréer.  Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar

Tall Bow trä vit B67cm Kulle trä röd B105cm  Gillian trä vit B63cm

Breda Elljusstakar - För bredare fönster och bänkar

När du har bredare fönster passar det ju också bra att våga prova de lite bredare modellerna av ljusstakar. Det finns både lite lägre och lite högre varianter. De fyller ut fantastiskt fint. Vill man myspynta till lite ytterligare, blir det jättefint att lägga till lite juldekoration under själva ”bågen” exempelvis lite mossa, kottar och kanske någon ängel eller jultomte.  Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar

  Eva country trä vit H29cm Tradition trä röd H54cm          Rut trä blå  H53cm

Traditionella Adventsljusstakar i trä 

Självklart finns det mängder även av den traditionella adventsljusstaken. Den är alltid ett lika säkert kort och sitt eget varumärke i sig själv. Man vet vad man får och blir därför heller aldrig besviken. Här ovan visar vi ett urval av trä.  Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar

Kristina metall/svart H47cm        Gustavo metall/koppar H37cm    Noble metall/mässing vit H63cm

Traditionella Adventsljusstakar i metall

Lika traditionellt som träljusstakar är även ljusstakarna i metall. Väljer man färger och sorter som mässing - koppar - krom, så blir ju själva staken en reflekterande ljuskälla i sig själv också som sprider ytterligare ljus och stämning runt om kring.  Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar

femarmad hög vit ljustake i trä med kromdetaljerljusstake li grå trä iknande en ljulgran

Elias trä vit/krom H67cm                     Tripp trä grå H76cm                          Glossy trä/metall/mässing vit H37cm

Träljusstakar - Moderna

Ljusstakar av trä är och har länge varit favoriten bland adventsljusstakar. Vi ser både äldre som nyare modeller i hemmen idag. Formerna på ljusstakarna varierar och det är mycket lackat trä för elljusstakar som gäller. Gemensamt för många av stakarna är att det är stilrena.  Markslöjd - Adventsljusstakar       Star Trading - Adventsljusstakar   Markslöjd - Adventsljusstakar    

ljusstake med rödfärgade glasbollarmetallring runt ljusstakeStiligt rak och strak ljusstake från Markslöjd

Mäster XL svart/rökf. 7 glasbollar  Glory trä/metall/svart  H45cm        Skoghall metall/svart H58cm

Metalljusstakar - Moderna

Tänk så mycket vackert man kan skapa i olika material. Variationerna i material, färger och former tar aldrig slut verkar det som. Mäster XL glasbollar - Glory - Skoghall här ovan är ett fantastiskt fint exempel på det. Just Mäster är även en sådan typ av ljusstake som man med fördel kan ha framme året om. Så vill man vara lite modern och gillar metalljusstakar, så är det typer av ovan som gäller. (Klicka gärna på bilderna om du vill veta mer!)


  Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar

Hög svart metalljusstake med riktigta glödlampor, gärna som golvljusstakegrå ljustake i trä som har formen som en julgrangolvljusstake 120cm hög sjuarmad och ståtlig

Max metall svart H83cm          Tripp trä grå H77cm              Milano golv svart H120cm

Golvljusstake - Trä - Metall

Om man ska prata om lite trender som varit ett tag och som står sig, så är det just dessa höga ljusstakar varav några på över en meter höga. Många Elljusstakar med golvplacering är till och med upp till 120cm höga. Dessa ljusstakar är rätt så kaxiga att ha hemma, de är mycket omtyckta och verkar kommit för att stanna. Mycket omtyckta i entréer! Inte bara i hemmen utan även i restauranger, affärer och på företag.


  Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar

Elljusstake i Laserutskuret trä med tomte renar och slädeelljusstake i laserutskuret trä, vit med renar och andra skogsdjurElljusstake i laserutskuret trä i form av en gran med tomte och snögubbe framför hus

Lazer cut tomtar med renar B45         Lazer cut Fauna led vit B42cm        Lazer cut trädmotiv naturf. H28cm

Elljusstake Lazer cut

Dessa lite annorlunda ljusstakarna i laserutskuret trä, har blivit speciellt populära i barnrum. Som bekant så vill ju många barn ha en liten lampa tänd i rummet innan de ska somna. Och dessa julbelysningar med fina utskurna detaljer som renar, tomtar, snögubbar och slädar är välkomna för just det till kvällarna i adventstider.

När man använder sig av både "front" och "bakgrund" samt belysning däremellan som mjukt lyser upp, skapas ett slags "djup". Det är nog det som trollbinder och gör att man kan ligga och titta länge länge... och fantisera om när tomten ska komma...


  Star Trading - Adventsljusstakar   Star Trading - Adventsljusstakar   Markslöjd - Adventsljusstakar    

Vacker ljusstake med ledljus i form av 3 änglar. Den frostade ytan på änglarna gör att ljuset sprider sig fint och skapar en mysig belysningVacker ljusstake med ledljus i form av ett luciatåg. Den frostade ytan på ljusstaken gör att ljuset sprider sig fint och skapar en mysig belysning.

Allangelo änglar vit B40cm       Allangelo luciatåg vit B42cm    Hol plastljusstake röd H31cm

Elljusstake - Plast

Det finns även några vackra ljusstakar i utskuren frostad plast. Här har man skapat en fin och spännande belysning i form av änglar och luciatåg. Där led-lamporna nedtill släpar sig uppåt figurerna och lämnar en mysig och stämningsfull belysning. I och med höjden på hela 40cm på denna belysningen, ger det elljusstaken ett väldigt vackert och sobert intryck. Granska de gärna på lite närmre håll!

 

Hoppas nu att vi kunnat ge dig den där extra "puffen" 

...som vi inledde vår önskan med till den här guiden om julbelysning. Att bilderna och texten hjälpt dig till att få lite extra inspiration och nyfikenhet till vad man kan göra med både äldre som nyinköpta adventsljusstakar och annan belysning. Samt att du tillsammans med oss kunnat spåna lite tankar och idéer kring hur man kan bygga upp till en lite mysigare och mer stämningsfull miljö för att få lite förändring med relativt enkla medel. I många fall har vi de allra finaste detaljerna att skapa med och addera till, alldeles runt hörnet ute från naturen "gratis dessutom" som kottar - grankvistar - mossa o.s.v. Glöm inte det!


Stort lycka till med din nya inspiration!

 

Merry Christmas - StayHome and Enjoy AB