LED-lampor köpguide

LED-lampor guide header

 

Det råder ingen tvekan om att vi är inne i en ny tid där allting blir mer och mer energieffektivt och miljövänligt. När utvecklingen går snabb fram är det inte alltid så enkelt att hänga med på alla trender och nya tekniker. I denna guide kommer jag att ta upp något som är både nytt och gammalt för många. Även om man har bytt ut sina vanliga glöd- och halogenlampor mot LED så händer det fortfarande väldigt mycket. Denna guide är inriktad till dig som vill veta mer om LED-lampor, som skillnader, färger, former, olika termer och funktioner. Här tar vi upp allt du behöver veta om LED-lampor för dig och ditt hem.



Är du ett företag, kommun, landsting eller en förening som vill handla av oss, så har vi stora förutsättningar för att kunna tillgodose dina önskemål. Förutom betalning via Klarna, så erbjuder vi även E-faktura eller vanlig traditionell faktura via epost eller brev. Kontakta oss, så hjälper vi dig!

 

 

Bakgrund

LED används överallt idag: i våra mobiler, tv-apparater och i hemmet. Syftet idag är olika med LED men den har blivit så framgångsrikt att den används väldigt frekvent. Tekniken har kommit långt jämfört med bara några år sedan. Jag tänker inte gå in på hur det fungerar, för det är irrelevant för denna guide, det man i princip kan veta är att det är halvledare som leder ström i en riktning och skapar ett ljus. Denna guide ska uppmuntra dig vilja byta till LED-lampor samt ska jag skriva om fördelarna som finns och ta upp olika termer som vanligtvis gör folk förvirrade. Reda ut varför det är bra att byta och vad du tjänar på det. När du läst igenom guiden så ska allting vara glasklart och byta till LED-lampor ska vara en lysande idé.

 

Star Trading LED-lampor smoked i taklampa

 

Varför ska man köpa LED-lampor?

Anledningen är mycket enkel: för att det är mycket mer energieffektivt och mer hållbart. Många missförstånd med LED-lampor är att de har ett alldeles för onaturligt ljus som är väldigt blått och är mycket dyrare. Tekniken har dock gått framåt och idag kan man få LED-lampor som har väldigt naturligt ljus likt t ex glödlampor. Priserna har också gått ner eftersom tillverkningen har gått framåt och att framställa LED-lampor har blivit billigare. I dag finns det lampor i alla socklar vilket jag går igenom senare. Lampor ser mer ut som förr, men det har även tillkommit många nya modeller som är mycket snyggare än förut och med funktioner. Det finns lampor i olika glas, storlekar och former.

 

Som konstaterat drar LED-lampor mycket mindre ström, t ex en glödlampa drar 60W motsvarar en LED på 6,2 Watt vilket är en minskning med hela 90%. Fördelen är också att LED håller mycket längre och tänds snabbare. LED-lampor ger ifrån sig väldigt lite värme då nästan all energi blir till ljus. LED gillar inte värme därför går det ännu inte ha dem t ex i ugnar. LED-lampor går jättebra att använda utomhus då de står bra emot kyla. Se till att armaturen är gjord för att vara utomhus så det inte kommer in fukt och vatten.

 

Vad finns det för olika LED-lampor?

När man köper olika armaturer så finns det olika socklar. Sockel är helt enkelt själva fästet som sitter i armaturen, därav behöver man veta innan man köper en lampa vad för sockel som krävs. Detta står alltid på armaturen eller kartongen.

De vanligaste socklarna är E27 och E14 som sitter i våra armaturer där hemma. Tänk kökslampan, bordslampa och fönsterlampa. Det är dem du garanterat stött på tidigare. Sen finns det B22, G4/GU4, G9, GU10, GU5,3, GX53 som är lite mer ovanliga men används oftast i spottar och sänglampor. LED-lampor varierar väldigt på utseende vilket vi kommer se senare i guiden.

 

 

Bra att veta om LED-lampor

När det kommer till LED-lampor så kan det vara en djungel att veta vilka lampor som skulle passa bäst i rummet, speciellt om man handlar på nätet och inte ser lamporna i verkligheten. Därför kommer jag göra det lättskådligt att se vad saker och ting betyder som man kan stöta på och vad allting betyder. Vilket du har mest nytta av att veta. Så du helt enkelt väljer rätt lampa.

LED-lampor lumen ljusstyrka

 

 

 

 

  • Lumen – Förr så mätte man glödlampor i watt, alltså strömmen som går igenom lampan. Det gör man än idag förvisso men anledningen man inte gör det längre är för det finns helt enkelt ingen standard. T ex en glödlampa som är 60 Watt motsvarar 6,2W LED-lampa. För att göra detta tydligare använder man lumen som förkortas lm. Därför är det viktigt att hålla koll på lm idag snarare än Watt. Lumen = ljusstyrka. Med de gamla måtten kan man se:
    • 15W = 150lm
    • 25W = 250lm
    • 40W = 450lm
    • 60W = 800lm
    •  

     

     

     

     

     

    LED-lampor färg kelvinskala

     

     

     

     

     

    • Kelvin – När det står kelvin på en förpackning eller på hemsidan så handlar det om färgtemperaturen. Kelvin har en skala där ju högre talet är desto mer går man mot blått. Kelvin förkortas med k. En gammaldags glödlampa kan man säga motsvarar 2700k vilket är ett varmvitt sken. Så ju lägre tal desto gulare sken och högre mer blått. 2700-3000k är dem vanligaste inom LED. Idag finns det även lampor ner till 1800k för dem som vill ha riktigt varmgult och mysigt sken.
    • Watt – Är strömstyrkan på lampan, idag står det fortfarande t ex Max 60 Watt glödlampa på armaturen. Det handlar mest om värmeutvecklingen som den klarade av, därav maxgränsen. Idag ser det annorlunda ut eftersom LED-lampor inte kommer i närheten och blir inte heller så varma därav kan man använda nästa vilka LED-lampor som helst så länge det är rätt sockel. Ljusstyrkan kunde man anta genom Watt men idag är det bättre att gå efter Lumen även om Watt avslöjar hur mycket ljus man får.

     

    • Sockel – Det menas med själva storleken och funktionen på hållaren. Det finns en rad olika som tidigare nämnt E27, E14, E10, E5, B22, G4/GU4, G9, GU10, GU5,3, GX53 osv. De är så man vet vilken typ av lampa man ska köpa beroende på sin armatur. Därav bör man kolla noga så det passar.
    • Ra – När det står Ra på en LED-lampa så är det färgåtergivningen den ger. Det man mäter är hur ljuset skiljer sig från referenskällan. Där 100 är närmast likt referensljuskällan. Rekommendationen är att man inte ska använda en lampa under 80 för vanlig belysning.
    • Funktioner – LED-lampor har olika funktioner så som rörelsedetektor och skymningsrelä. Det är perfekt om man via lampan styra om den endast ska lysa vid olika tillfällen. Sensorn känner av ljuset och när det börjar skymma och då sätts lampan igång och slocknar så fort det börjar ljusna. Rörelsedetektor är som det låter även här en sensor som känner av rörelser och börjar lysa därefter en vis tid som brukar ligga runt 30 sekunder till en minut.

    Att välja rätt LED-lampa

    Fördelen med LED-lampor är att de drar lite ström, har blivit mer naturtroget ljus under året och finns i flera olika former och storlekar. Det finns därför ingen anledning att inte köpa LED. LED innehåller heller inga farliga ämnen så som kvicksilver. Fördelen också är att lamporna är relativt enkla att tillverka och genom olika sorters LED-lampor så kan man tillverka olika så som traditionella runda, spottar, kronlampor, lampor till ljusstakar t ex. Processen gör det enkelt att tillverka flera olika lampor med olika utseenden eftersom man inte behöver anpassa lamporna till gas. LED-lampor har inget farligt innehåll och utgör ingen farlig strålning.

     

    Lamporna finns i olika former och färger. Du kan hitta allt från frostat glas, klart glas, stora lampor, amber-färgade glas, kronlampor, olika filament, rörelsesensor, skymningsrelä och dimmerfunktion. Det är bara att välja och vraka. LED-lampor idag har ett högre pris än glödlampor. Kostnaden sparar man in ganska fort eftersom förbrukning minskar med upp till hela 90% jämfört med en vanlig glödlampa samtidigt som de har mycket längre livslängd och fler tändningscykler vilket gör att man inte behöver byta lampor lika ofta och på så sätt sparar pengar. Nu finns det ingen anledning att inte överväga köpa LED-lampor. Härnäst går jag igenom olika lampor eftersom det finns så många olika och då gäller det hitta rätt för just dig.

     

    Vad är skillnaden på olika LED-lampor?

    LED-lampor filament

    LED-lampor är tillverkade på olika sätt och består av olika typer av LED. Det finns dioder, SMD och filament t ex. I början bestod LED-lamporna av flera dioder inuti glaset för att skapa ett sken liknande en vanlig glödlampa. Nackdelen är att de sitter tillsammans och ger inte det rundstrålande ljuset en vanlig glödlampa gav. Man satte även flera dioder inuti lampan för att få ett rundstrålande ljus, men det var svårt att få en ordentlig styrka och användes främst för att få en fin och dekorativ belysning. Idag är det främst filament som häller när det kommer till LED-lampor. Jag tänkte gå igenom de olika lamporna här lite mer ingående.

     

    Filament LED-lampor

    Den senaste generationen LED-lampor även kallat filament som är små LED-chip fästa på en tråd likt en glödtråd som ger ett starkt och bra rundstrålande ljus. Filament ersätter de vanliga glödlamporna samtidigt som filamenten är snygga och även funkar bra som designlampor. Filament används främst i det som vedertaget är ”vanliga” glödlampor. Antingen runda elleravlånga lampor. Klara, frostade eller amberglas med E27 eller E14 sockel. Filament ger ett naturligt och bra varmvitt sken. Finns lampor ned till 1800k som är väldigt varmgult för att vara LED-lampor så tekniken har verkligen mognat. 

     

    LED-lampor – Spot

    När man är ute efter LED-spot är det generellt socklarna E27, E14, GU10, G9, G5,3, G4 som gäller. Här finns det ett stort antal idag. När det kommer till spottar är det lite andra saker man får ta hänsyn till än en vanlig rundstrålande lampa. Spottar har ett mer direkt sken på en begränsad yta. Spridningsvinkeln tillsammans med lumen avgör man lampans candela (förkortas cd). En spot med lägre spridningsvinkel än en liknande spot kommer ha högre candela eftersom ljuset är mer centrerat. Så spridningsvinkel + lumen avslöjar candela. Det är då ljusflödet i den riktningen man mäter. Ljusstyrkan mäts fortfarande i lumen. Så när man kollar på spottar är det viktigt att ta hänsyn till dessa fakta för att se vilken lampa som passar just dig.

     

    LED-spots finns med frostat glas eller klarglas och består oftast av SMD eller dioder. Det sitter oftast 1–4 stycken i och med hjälp av en reflektor i lampan ger ett starkt och bra ljus utan att dra mycket ström jämfört med tidigare spottar. De finns i många olika former beroende på socklar för att passa. I olika färger, men det som tillkännager dem är som skrivet den begränsade spridningsvinkeln. Här kan det vara svårt att hitta en som passar, men det är inte så svårt man kan tro. Håll koll på spridningsvinkeln, lumen, kelvin och sockeln så bör det inte vara några problem att hitta ärr lampa. Det finns även spottar för utomhusbruk. Perfekt för dig som vill lysa upp träd, buskar eller fasaden. Fördelen med LED är att det behövs inga speciella glas lampan för att ge ett färgat ljus utan man kan styra det under tillverkningen istället. På så sätt kan man tillverka spottar med olika färger. Vore det inte tufft att bepryda hemmet med olika färger?

     

     

    LED-lampor – Kronljus

    LED-lampor idag gör sig jättefina att ha i sina takkronor och kristallkronor. Filamenten ger ett fint och behagligt varmvitt sken eller om man föredrar det vita så finns det också. Variationen idag är så stor och man kanske har svårt att tänka sig att det gör sig så bra i en snygg kristallkrona men tack vare utvecklingen finns det väldigt fina LED-lampor till kronor. Även i kyrkor gör de sig väldigt högtidliga. Filamenten ger det behagliga och mjuka sken man ofta vill ha.

     

    Dimbara LED-lampor

    Det som är enda nackdelen med LED är att de kan vara svåra att dimma. LED-lampor kan vara dimmerkompatibla men det gäller inte generellt utan det krävs ofta särskilda dimrar för att klara av detta. Vill man ha en LED-lampa som kan dimmas bör man prova först eftersom man dessvärre inte kan ta för givet att alla dimrar fungerar. Därför se till att skaffa en dimmer som är avsedd för LED-lampor. Det får inte släppa igenom någon ström eftersom lampan då kan börja flimra eftersom det krävs inte mycket ström för att få den att lysa. Så skaffar ni en dimmer-kompatibel LED-lampa se till att ha en dimmer ni vet fungerar.

     

    Verklighetstrogna lågor och ljus

    Här nedan har vi ett klipp på en flammande lampan som föreställer en levande ljuslåga, väldigt verklighetstroget ljus i en LED-lampa som passar en vanlig E27 sockel perfekt att ha utomhus för att imponera på grannarna t ex. Väldigt fräck, liknande lampor finns också eftersom det är lätt att kontrollera LED-lampor med processorer så man kan styra dem och få dem att blinka i takt eller bilda former likt denna.

    Sammanfattning

    Nu har jag gått igenom det man behöver veta om LED-lampor innan köp. Var noga med att kolla sockel så den verkligen passar armaturen. Sen se till att det är rätt styrka och färg på ljuset som man letar efter. Det är som sagt svårt att veta hur en lampa ser ut genom att bara kolla på en bild. Därför gäller det att innan veta vad som gäller och vad man är ute efter. Hoppas denna guide gett lite insyn om LED-lampor och dess fördelar. Se nu till att dra ner energikostnaden i huset men snygga och praktiska LED-lampor.

Populära produkter Våra favoriter

LED-lampa E27 Filament 6cm 4W(25W)
30%