ODLINGSKRAGE, PALLKRAGE

Odla i odlingskrage eller pallkrage

Visa som Rutnät List

66 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
  1. 3-pack Odlingskrage 120x80cm zink
    10%
  2. Vastbo Odlingskrage rund 60cm galvad
    13%
Visa som Rutnät List

66 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering

Fördelar med odling i odlingskrage

Odla där du vill, våra odlingskragar saknar botten och är därför lättplacerade på de flesta underlag. Välj om du vill ha odlingslådan i trädgården, på balkongen eller altanen. Tänk på att lägga markväv eller plast i botten så att du slipper ogräs. Du kan odla tidigt på säsongen i en odlingskrage, se till att använda ett drivhus eller skyddande väv över sådden om det förväntas bli frost.

Billigt med odlingskrage, våra odlingslådor är prisvärda och tillverkade av galvaniserad plåt som bidrar till lång livslängd. Att odla i odlingskrage, pallkrage eller odlingslåda är ett enkelt sätt att lyckas med odlingen. Gör ditt egna odlingsland i trädgården och odla växter, blommor, bär och grönsaker i olika typer av odlingskragar i trädgården. Praktiskt och snyggt i trädgården med olika planteringar i odlingslådor. Våra odlingskragar är tillverkade i galvaniserad plåt vilket bidrar till lång livslängd.

Odlingskrage i metall

Vi har odlingskragar som är tillverkade i zink samt i obehandlat stål (som ger en rostig yta).

- Zinkmodellerna förblir blanka och kan bli lite mattare efter några års utomhusanvändning
- Modellerna i obehandlat ståt kommer att börja ytrosta efter tag utomhus. Beroende på värme och fuktighet kan det ta olika lång tid innan produkterna blir brunrostiga men efter någon vecka börjar man se den bruna ytan och efter några månader är de helt bruna.
- Några modeller är tillverkade i Cortenstål och dessa är ofta något tyngre och lite mer rosttröga.
Välj mellan rektangulära modeller 80x120cm och runda med diameter 60cm eller 95cm. Vill du bygga dina odlingskragar på höjden kan du köpa Tårtan som består av 3 st ringar som byggs som en tårta.

Hur mycket jord går det åt i en odlingskrage?

- Odlingskrage 120x80cm: Här går det åt ca 200liter jord, dvs ca 4st 50 literspåsar.
- Odlingskrage diameter 60cm: Denna krage rymmer ca 50 liter jord.
- Odlingskrage diameter 95cm: Denna krage rymmer ca 140 liter jord.

Odlingskanter och rabattkanter hur monteras de?

Dessa kan användas för att bygga avgränsningar mellan gräsmattan och en rabatt. De flesta av våra rabattkanter går att böja och forma efter egna önskemål. Vi har rabattkanter på rulle och 1 meters fasta längder som går att skarva vidare genom snäppfästen. Dessa rabattkanter underlättar när du vill få en fin ordning i trädgården och tydlig avgränsning mellan olika partier, ex gräsmatta mot stengång eller gräsmatta mot ett trädgårdsland.

Kan odlingskragar och odlingskanter lämnas ute över vintern?

Ja, det går bra. De kragar som är tillverkade i zink rostar inte och de andra modellerna som är tillverkade i obehandlat stål ska ju rosta. Du bör dock bättra på din jord efter vintern. Lite gödsel och ny jord hjälper dig att få en bättre växlighet. Odlingskragarna monteras ihop av dig som kund. Det medföljer skruv och mutter. Monteringen är mycket enkel och kräver egentligen inga verktyg. Om du vill dra fast mutter hårt kan du använda en skruvmejsel och skiftnyckel. Oftast räcker det med fingerkraft. Fördelen med metallkragar är att de är lätta att tvätta av jämfört med en pallkrage i trä. Pallkragar i trä blir ofta smutsiga och missfärgade av jord och fukt. De kan även börja att mögla.

Kan odlingskragarna byggas på höjden?

Kragarna är ej tillverkade för stapling, men är man själv lite händig kan man borra hål i den bockade kanten för skruv mellan lagren, och på så sätt fästa ihop dom för att få upp kragen från marken och bygga en praktisk odlingslåda.

Ett annat alternativ är att slå nere en trästolpe på insidan i varje hörn och därefter skruva fast kragen/kragarna i trästolparna. Dessa trästolpar syns ej sedan när du fyller jord i kragen.

Pallkrage 120x80cm i trä för odling?

I många år har svenskarna odlat i pallkragar i sina trädgårdar. Enkelt att placera ut och enkelt att ta bort. Fördelen med vanliga pallkragar i trä är ju att det går att bygga dessa på höjden. Oftast kan det både vara snyggt och praktiskt om du bygger 2 eller 3 pallkragar på höjd. En normal pallkrage är 80x120cm, dvs de följer måtten för att passa en vanlig EUR-pall. Den mindre pallkragen som passar en halvpall har måtten 60x80cm. Du kan också bygga på en mindre pallkrage (60x80) på tvären ovanpå en stor pallkrage (120x80) för att sektionera din odling i olika nivåer. Våra pallkragar i trä är svensktillverkade. En pallkrage kan lämnas ute över vintern men självklart kan dess livslängd förlängas om pallkragen står torrt och luftigt under vintersäsongen. Våra pallkragar är svartbetsade vilket ger dem ett grå-svart-brunt intryck. Vill du ha dem heltäckande svarta bör du måla dem med täckfärg.