INFRAVÄRMARE
Infravärmare till din balkong & altan
Värm upp din uteplats eller altan med effektiva infravärmare
Värme utomhus höjer livskvaliteten i ett kylslaget klimat. Med en infravärmare på din altan kan du utnyttja din uteplats flera månader längre årligen. Eldrivna infravärmare ger både säker värme och ett behagligt ljus. Dessutom behöver du ingen elektriker för att koppla in produkterna då dom har stickkontakt. Det är bara att stoppa stickkontakten i vägguttaget för att direkt få behaglig värme. Ta en titt på vårt breda sortiment från Opranic, Mensa Heating och Termo och hitta en favorit för din uteplats eller altan. Vi har både takhängande, golvstående samt väggmonterade värmare som täcker alla dina behov.
Moderna infravärmare förlänger utesäsongen
Moderna infravärmare ger mer än 60 % värme jämfört med äldre modeller. Det beror på att dagens infravärmare inriktar sig på att värma upp materialet det träffar, till exempel din hud, istället för att lägga all sin energi på att värma luften. Det viktiga är hur varm du och dina gäster känner sig, inte hur varmt det är i rummet Så nu kan du sluta elda för kråkorna och istället få skön värme från en infravärmare. Utvecklingen har verkligen gått frammåt de senaste åren, och att köpa den billigaste värmaren man hittar blir dyrt i längden med dagens höga energipriser.
Energibesparande teknik
Dagens värmare är mer effektiva än äldre modeller. Det beror på att de använder elektromagnetiska vågor för att skapa värme. En del har även karbonelement för att ge optimal värme och låga driftskostnader. Det beror på att dessa infravärmare värmer huden mer effektivt vilket gör att det upplevs som varmare trots lägre effekt. Det finns också modeller som är konstruerad för att värmen ska stiga uppåt. Det är vanligast att placera infravärmare på väggar eller att hänga dem i tak. En sådan placering riktar effektivt värmen ned mot gästerna. När värmen stiger uppåt är det möjligt att göra värmaren mer energieffektiv.
Elförbrukning
Hur mycket energi som din värmare förbrukar mäts i watt. En infravärmare på 1000W förbrukar således 1000W, vilket betyder att du kan ansluta två infravärmare som förbrukar 1000W till ditt elsystem med en 10A säkring. Det beror på att elsystem i hemmet ofta har 10 ampers säkringar, vilket innebär en maximal energiförbrukning på 2300W. Infravärmare utomhus Ska du ha din utevärmare där det inte finns tak behöver du köpa en infravärmare med IP44 (eller IPX4) som klassificering. Det betyder att din värmare tål regn. En infravärmare med den märkningen kan du således säkert använda även om det finns risk för nederbörd. Ska du använda din infravärmare inomhus där det inte finns risk för regn kan du skaffa en med en lägre klassningsgrad. Har du problem med att säkringen löser ut trots att värmaren förbrukar mindre än 10A beror det på att du har flera saker som drar ström kopplade till samma säkring. Man kan då säkra upp till 13A som är en ny säkringsnivå som är godkänd för 1,5mm2 kablage (16A kräver 2,5mm2 vilket innebär att kablarna i väggen behöver dras om för att säkra upp. (Notera att endast en behörig elektriker får ändra din fasta installation)
Placering av infravärmare
Skaffa infravärmare beroende på var du vill placera den i ditt uterum. Så fundera på vilken modell som passar din altan bäst innan du bestämmer dig för att köpa infravärmare. Vill du till exempel ha en värmande lampa kan du skaffa en infravärme som är hängade som en bordslampa. Det betyder att du placerar din infravärmare hängande i taket. En hängande infravärmare trycker ner värmen mot personerna nedanför. En infravärmare för tak fungerar på samma sätt men den är oftast fixerad mot underlaget. Om du vill att värmen ska komma från sidan skaffar du lämpligen en infravärmare på fot som du enkelt kan flytta runt där den bäst behövs. Det gör det möjligt att reglera höjden på värmaren och anpassa den till vilken del av kroppen du vill värma. När dansen börjar efter middagen och gästerna reser sig upp kanske du vill att värmen strålar ut från en högre nivå. Det finns infravärmare designade för att placeras under bordet. Där ger de behaglig värme till gästernas ben. Eftersom värme stiger uppåt kräver en sådan placering dessutom mindre energi. Underbordsvärmare till exempel Imus från Mensa Heating är en mycket smart och energisnål produkt som verkligen värmer frusna bordsgäster.