Cortenstål och råjärn i rost

Krukor och odlingskragar i cortenstål till trädgården. Blomlådor och krukor i rost är populära produkter till trädgården. Här hittar du planteringslådor, krukor, trädgårdskanter och odlingslådor i rost.

Visa som Rutnät List

61 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
 1. Rostig cortenkruka 40x80cm
  20%
 2. Kruka Cortenstål rost 50x40cm
  20%
 3. Cortenkruka 30x40cm rost
  8%
  Kruka Cortenstål rost 40x30cm
  645 kr 595 kr
  Slut i lager
Visa som Rutnät List

61 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering

Vad är cortenstål?

Ge din gröna oas en modern industriell touch med krukor gjorda i cortenstål. Detta uppskattade stålmaterial som naturligt färgas rostrött med tiden har blivit ett välkommet inslag i alltifrån trädgårdar och uppfarter till altaner och balkonger. StayHome erbjuder flera runda och fyrkantiga krukor för blommor i cortenstål, tillverkade i Sverige och Finland. Utforska vårt utbud av planteringskärl, odlingslådor och blomlådor i cortenstål. Cortenstål, eller corténstål, kallas även rosttrögt stål. Det är en stållegering vars namn kommer ifrån två av dess mest utmärkande egenskaper: korrosionsmotståndet (“cor”) och draghållfastheten, vilket på engelska översätts till tensile strength (“ten”). Cortenstål användes ursprungligen för att bygga broar, skorstenar och containrar, men har på senare tid blivit allt trendigare och kan synas som krukor, odlingslådor och rabattkanter i både slottsträdgårdar och på välinredda balkonger. Man använder till och med cortenstål för att bygga hus idag.

Hur fungerar cortenstål?

Till en början är alla StayHomes cortenstålsprodukter mestadels metallfärgade. Men efter bara några dagar utomhus förändras färgen och blir roströd. Detta på grund av att ett jämnt oxidskikt uppstår. Med tiden mörknar färgen och skapar en personlig patina. Det röda skiktet är inte bara vackert, utan gör produkten motståndskraftig. Krukor i cortenstål ska helt enkelt rosta långsamt, men inte rosta sönder. Det gör även att de inte kräver något underhåll alls.

Hur länge håller cortenstål?

Tack vare att cortenstål är underhållsfritt kan du njuta av dina blomlådor eller krukor i många år. Det är dock svårt att säga exakt hur länge det håller, men corten i 3 mm tjocklek ska kunna hålla i 100 år i rätt förhållanden. Det är en av många anledningar till att köpa cortenstål för till trädgården eller balkongen.

Varför är inte mina krukor och odlingskragar rostiga när jag får dem levererade?

De flesta krukor, rabattkanter, odlingskragar i rost är inte rostiga när de skickas från oss. Oftast är de tillverkade i obehandlat stål eller Cortenstål. Rostprocessen sker snabbast på senhösten och vintern då det ofta är blött och fuktigt ute. Man kan hjälpa till att få igång krukorna att rosta genom att tvätta dem med diskmedel, repa dem lätt mäd stålull, tvätta dem med högtryckstvätt mm. Andra knep är att salta på dem. Ammoniak hjälper alltid till i rostprocessen så har du tillgång till lite gödsel kan du prova det tricket. Metallen rostar som sagt olika fort men efter några veckor bör de ha fått en rostigare yta och full effekt kanske efter ett halvår.

Köp pallkrage i rost?

Kärt barn har många namn, Våra pallkragar i metall kan köpas som råjärn och rostar efterhand. Vi kallar dessa produkter för odlingslådor eller odlingskragar. Mest populära mått på våra rostiga pallkragar är 80x120cm men finns även att köpa i halvkragemåttet 60x80cm.