Pallkrage för odling

Odla sallad, tomater, gurka och mycket mer i en pallkrage. Det finns pallkragar i trä, metall och cortenstål. Pallkragar i obehandlad metall samt i cortenstål kommer att rosta efter tag i utomhusmiljö

Vad är en pallkrage för odling?

Pallkragar är höga, rektangulära trädgårdsbehållare tillverkade av trä som är idealiska för att odla grönsaker, örter och blommor.Pallkragar är en populär och mångsidig lösning för trädgårdsodling på små ytor, eller på platser där det inte finns tillräckligt med mark för att odla direkt i trädgårdsjorden. De är också bra för att kontrollera jordkvaliteten, särskilt om din trädgård har dålig mark eller om du bor i en stadsdel där marken kan vara förorenad.

Hur är pallkragar i trä tillverkad?

En pallkrage i trä är vanligtvis tillverkad av återvunnet trä och består av fyra sidor som skjuts ihop för att bilda en rektangulär behållare. De är vanligtvis 80 cm breda, 120 cm långa och 20-80 cm höga, men storleken kan variera beroende på dina behov och utrymme i trädgården.

Hur är en odlingskrage i metall tillverkad?

Pallkragar i metall är oftast tillverkade i zink som inte rostar eller i något material som rostar om du vill ha en rostig yte. Då väljer du cortenstål eller råjärn. Båda dessa material kommer att rosta utomhus.

Fördelar att använda en pallkragar i trädgården för din hemmaodling

Fördelarna med pallkragar inkluderar att de är enkla att montera och demontera, de kan placeras på vilken plan yta som helst, och de är lätta att transportera. Dessutom kan du anpassa dem med tillbehör som avdelare, lock eller hjul för att göra trädgårdsarbetet enklare. Pallkragar kan också användas för att odla olika grönsaker som kräver olika jordtyper och vattennivåer. Du kan använda flera pallkragar för att odla grönsaker i olika stadier eller för att separera olika grönsakssorter. Sammanfattningsvis, om du letar efter en enkel och mångsidig lösning för trädgårdsodling, är pallkragar ett bra alternativ att överväga. De är enkla att montera och anpassa, och de ger dig möjlighet att odla grönsaker och blommor på små ytor eller på platser med dålig jordkvalitet.

Vad kan jag odla i en pallkrage?

Du kan odla en mängd olika grönsaker, frukter och örter i en pallkrage, beroende på vilken typ av gröda du vill odla och vilken storlek din pallkrage är. Här är några exempel på vad du kan odla i en pallkrage:

- Tomater: Tomater trivs utmärkt i pallkragar. Plantera en eller två plantor per krage, beroende på storlek.

- Paprika: Paprika trivs också bra i en pallkrage och kan ge en stor skörd per planta.

- Gurkor: Gurkor behöver stöd för att växa och trivs i pallkragar med tillräckligt med utrymme.

- Sallad och andra gröna bladgrönsaker: Sallad och andra bladgrönsaker är perfekta för mindre pallkragar och kan skördas kontinuerligt under hela säsongen.

- Morötter: Morötter växer djupt, men du kan odla en kortare sort i en djup pallkrage eller i flera mindre pallkragar.

- Ärtor: Ärtor trivs i odlingslådor och kan odlas som klätterväxter med hjälp av stöd.

- Örter: Örter som basilika, timjan, oregano och persilja växer bra i pallkragar och kan användas för att smaksätta maten.

När du planterar så se till att jorden är tillräckligt djup för de grödor du vill odla och att det finns tillräckligt med dränering i kragen för att undvika vattensamling. Se till att vattna regelbundet och ge dina grödor tillräckligt med näring genom att använda gödsel eller kompost.