Krukor utomhus

Snygga och hållbara utomhuskrukor för din balkong, altan eller trädgård

Visa som Rutnät List

Artiklar 1-72 av 107

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Rostig cortenkruka 40x80cm
  20%
 2. Kruka Cortenstål rost 50x40cm
  20%
 3. Cortenkruka 30x40cm rost
  8%
  Kruka Cortenstål rost 40x30cm
  645 kr 595 kr
  Slut i lager
Visa som Rutnät List

Artiklar 1-72 av 107

Sida
per sida
Sätt fallande sortering

Krukor för trädgården

Hos oss hittar du utomhuskrukor till alla uterum, oavsett om du har en liten balkong, terrass eller en riktigt generös altan. Vårt sortiment innehåller krukor av många olika material för att du ska kunna hitta något som passar din stil och dina växters behov. Vi har klassiska modeller och även en hel del nya kanske blivande favoriter. Söker du som kund en kruka med det där lilla extra bör du köpa dina krukor online från oss nästa gång.

Krukor att trivas med länge

Att ha en kruka utomhus ställer krav på kvaliteten. Det är inte bara vind och regn som sliter, utan mycket sol och värme kan också ha en negativ effekt på många material. Den blomkruka du köper bör därför vara tillverkad av hållbara material för att inte förstöras av varierande väder. Vi säljer krukor i tåliga material, såsom olika typer av plast men även stål. Tänk dig in i att ställa en riktigt snygg stålkruka med ett stort fång Zinnia och vajande prydnadsgräs på altanen i år. Med tiden kommer krukan få en naturlig patina, vilket gör att den bara blir snyggare för varje år.

Våra tips på hur du kan lyckas med din plantering i en utomhuskruka

- Ha koll på om rukan har hål i botten för avrinning av vatten. Behövs om den står utomhus under bar himmel. - Lägg ett lager lecakulor i botten.
- Fyll på med lämplig jordkvalitet som passar din växt.
- Sätt ner plantan i jorden i krukan.
- Se till att rötterna inte sticker upp ovanför jorden.
- Vattna så att jorden blir fuktig (är det en självvattnade kruka så fyller du vattenmagasinet och vattnar på jorden de första dagarna).

Klassiska krukor för utemiljö

Riktigt färgglada blommor kommer extra mycket till sin rätt i vita blomkrukor. Vita krukor är för övrigt enkla att dekorera både balkongen och altanen med eftersom vitt är en gångbar och klassisk färg. En annan tidlös klassiker är den charmiga terrakottakrukan. Det är en kruka som låter blomman vara i centrum på ett alldeles speciellt sätt. Ett råd om du ska köpa en terrakottakruka - stor är bättre än liten - då torkar inte växten ut så lätt. En stor kruka håller fukten bättre, vilket innebär att plantan mår bättre och du behöver inte vattna lika ofta.

Krukor för de mindre ytorna

Om du har en balkong eller en mindre altan kan du behöva anpassa formen på dina krukor utifrån det. En avlång kruka kan vara bättre lämpad eftersom den tar mindre plats på bredden. Även om en vid kruka full med blommor är en riktig fröjd för ögat kan en avlång grå kruka vara minst lika läcker eftersom det blir en vägg av blommor eller växter. Om du dessutom varierar med växter som har olika höjd blir det riktigt effektfullt.

Krukan som vattnar själv

En självvattnande kruka är ett bra alternativ om du är bortrest mycket. Det är också en väldigt smidig lösning om du tillhör kategorin personer som ofta glömmer bort att vattna dina växter. Med tanke på att växter och blommor är en investering, samt hur mycket de ger tillbaka, är det synd om de skulle vissna när det finns enkla lösningar. Självvattnande krukor finns i flera färger och många former. Det finns låga, runda i klassisk design men även mer moderna former, såsom fyrkantiga och höga. Givetvis finns det också självvattnande blomlådor av den vanliga typen som ibland kallas balkonglåda. Med självvattnande krukor vet du att du har en prunkande blomstrande grönska när du kommer hem efter alla härliga äventyr som lockar på sommaren.

Rostiga krukor är en het trend

Rostiga krukor i Cortenstål smälter bra in i trädgården. Corten är ett rosttrögt stål som rostar efter hand när de står utomhus i fuktig miljö. Krukorna kan stå utomhus hela året och du kan odla blommor och växter i dessa.

Odla tomater i självvattnande kruka eller blomlåda

Tomater är inte bara goda utan även fina att titta på, då det kan bli riktigt stora och få väldigt många tomater. Det finns många olika tomatsorter att välja på och odlar man ofta har man kanske sin favorit. Är man inte så van så ska jag ge lite tips på olika tomatsorter.

Tomatsorter

Black Cherry

Black Cherry är en körsbärstomat, dessa är originella med sin svartröda färg. Dessa är väldigt välsmakade och saftiga. Black Cherry är en ettårig tomatsort som skall skördas i juli-oktober. Mognas även efter skörd. Väldigt fina växter med tomater som växer i klasar. Denna tomat är perfekt för hobbyodling eller om du inte odlat tidigare. Black Cherry skall sås februari-april inomhus. Sedan kan den vara utomhus i varma utelägen eller i växthus. Black Cherry skall hållas varm i rumstemperatur tills den kan planteras ute när nattemperaturen stabiliserat sig. Black Cherry är även ett kulturarv vilket betyder att den är säkert över 100 år gammal som bevarats genom åren.

 

Tumbling Tom Red

Tumbling Tom Red är en ampeltomat som kan odlas i en hängampel. Smakar sött och gott. Är en ettårig tomat och gillar sol. Växten blir väldigt stor och växer över krukan som hänger ner för krukan. Den har långa, hängande grenar. Detta gör att det kan växa väldigt många tomater. Tomaterna är små likt körsbärstomater. Detta är en äkta hängtomat. Perfekt att ha på altanen eller balkongen i en självvattnande hängampel. Kan även planteras i en självvattnande balkonglåda eller kruka. Den planteras likt Black Cherry och som vi går igenom i guiden. OBS den skall inte tjuvas(ta bort små knotten på stjälkarna).

 

Sungold

Sungold är en av mångas favorit, främst kanske för det är en av världens sötaste tomat som finns. Som man hör på namnet är den orangegulfärgad. Detta är en lite större körsbärstomat. Växten växer uppåt och kan bli väldigt hög. Förfriskande och tropisk smak. Gillar som tidigare nämnda tomater varma lägen i solljus i friluftsläge eller växthus. På denna växt skall sidoskotten tjuvas för att den skall växa rakt. Den kan bli 150cm hög vilket passar perfekt i vår självvattnande blomlåda Trio jag går igenom nedan.

Odla tomater i självvattnande kruka

Det finns många frågor angående att odla i en självvattnande kruka. T ex hur stor kruka för att odla tomater? Jag tänkte ge lite exempel nedan vilka krukor och blomlådor man kan använda. Som regel är det att ju större kruka du har desto större kan dina tomater bli och fler. Vi har några exempel på stora krukor som vår självvattnande kruka Trio eller Classico som har väldigt stora innerkrukor vilket gör att rötterna har mer att växa sig starka i.

Självvattnande blomlåda Trio 30 100cm bred och Självvattnande kruka Cubico 40 Mocha 75cm hög

Tomater kan man så själv som frö eller om man köper färdiga tomatplantor. Vill man odla ett frö så ska man odla inomhus, detta bör ske mellan februari och april. Djupet bör vara mellan 0.5-1 cm djupt beroende på frö och man bör så i såjord som skall vara fuktig när man planterar fröet. En tredjedel när du planterar kan vara såjord resten kan vara vanlig blomjord eftersom rötterna kommer finnas där sedan när man planterar om plantan. Man kommer behöva plantera om när rötterna slagit ut och de behöver mer utrymme.

Tomatfrön gillar värme(rumstemperatur). Jorden skall hållas fuktig, det går bra att använda genomskinlig plast med lufthål för att hålla jorden fuktig. Tänk på att det tar olika lång tid för fröet att gro beroende på sort. Det kan ta mellan några dagar till veckor.

När fröet har börjat gro och rötterna börjar få ont om plats kan det vara lämpligt att plantera i en liten större kruka. Tomatplantor kan bli väldigt stora, mer om det senare, men nu behövs det en pinne för att stadga upp plantan så den inte hänger. Så köp en vanlig blomsterpinne för att åtgärda detta.

Plantera tomater i självvattnande krukor

Nu när plantan blivit större eller om man köpt en färdig planta. Så är det dags för omplantering, här är det perfekt att plantera i en självvattnande kruka eller blomlåda. Som tidigare sagt så behöver tomatplantans rötter någon stans att frigöra sig och då krävs en större kruka. Tomatplantor kräver även en del gödning, detta går alldeles utmärkt i en självvattnande blomkruka. Det du gör är att hälla lite växtnäring i självbevattningen för detta ändamål. Glöm inte pinnen när du planterat om eftersom nu tomatplantorna kommer växa rejält.

 

Tips: Ju mer utrymme det finns för rötterna desto större kan plantan bli och du får fler och större tomater.