Odla i självvattnande krukor och blomlådor

 

Odla tomater i självvattnande blomlådor

 

Idag tänkte jag gå igenom vad man kan odla i en självvattnande blomlåda och kruka. Många såhär på våren vill plantera sina frön och grönsaker. Nackdelen är att man under sommaren inte kanske kan ha dem under uppsikt då man åker på semester eller ligger på stranden för det mesta. Då är det skönt att veta att man hemma har en självvattnande blomlåda eller kruka som tar hand om självbevattningen och som ger rätt mängd vatten när man är borta.

 

Många kanske är osäkra på om man kan odla i en självvattnande blomlåda eller kruka. Det går alldeles utmärkt, i denna guide tänkte jag gå igenom hur man odlar och vad man kan odla i en självvattnande kruka och vad man ska tänka på. Hur man väljer rätt jord, olika tips, och vilken blomlåda man skall använda för vad. Som exempel tänkte jag visa hur man odlar tomater i en självvattnande blomlåda och väggampel.

Odla tomater i självvattnande kruka eller blomlåda

Tomater är inte bara goda utan även fina att titta på, då det kan bli riktigt stora och få väldigt många tomater. Det finns många olika tomatsorter att välja på och odlar man ofta har man kanske sin favorit. Är man inte så van så ska jag ge lite tips på olika tomatsorter.

Tomatsorter

Black Cherry

Black Cherry är en körsbärstomat, dessa är originella med sin svartröda färg. Dessa är väldigt välsmakade och saftiga. Black Cherry är en ettårig tomatsort som skall skördas i juli-oktober. Mognas även efter skörd. Väldigt fina växter med tomater som växer i klasar. Denna tomat är perfekt för hobbyodling eller om du inte odlat tidigare. Black Cherry skall sås februari-april inomhus. Sedan kan den vara utomhus i varma utelägen eller i växthus. Black Cherry skall hållas varm i rumstemperatur tills den kan planteras ute när nattemperaturen stabiliserat sig. Black Cherry är även ett kulturarv vilket betyder att den är säkert över 100 år gammal som bevarats genom åren.

 

Tumbling Tom Red

Tumbling Tom Red är en ampeltomat som kan odlas i en hängampel. Smakar sött och gott. Är en ettårig tomat och gillar sol. Växten blir väldigt stor och växer över krukan som hänger ner för krukan. Den har långa, hängande grenar. Detta gör att det kan växa väldigt många tomater. Tomaterna är små likt körsbärstomater. Detta är en äkta hängtomat. Perfekt att ha på altanen eller balkongen i en självvattnande hängampel. Kan även planteras i en självvattnande balkonglåda eller kruka. Den planteras likt Black Cherry och som vi går igenom i guiden. OBS den skall inte tjuvas(ta bort små knotten på stjälkarna).

 

Sungold

Sungold är en av mångas favorit, främst kanske för det är en av världens sötaste tomat som finns. Som man hör på namnet är den orangegulfärgad. Detta är en lite större körsbärstomat. Växten växer uppåt och kan bli väldigt hög. Förfriskande och tropisk smak. Gillar som tidigare nämnda tomater varma lägen i solljus i friluftsläge eller växthus. På denna växt skall sidoskotten tjuvas för att den skall växa rakt. Den kan bli 150cm hög vilket passar perfekt i vår självvattnande blomlåda Trio jag går igenom nedan.

 

Odla tomater i självvattnande kruka

Det finns många frågor angående att odla i en självvattnande kruka. T ex hur stor kruka för att odla tomater? Jag tänkte ge lite exempel nedan vilka krukor och blomlådor man kan använda. Som regel är det att ju större kruka du har desto större kan dina tomater bli och fler. Vi har några exempel på stora krukor som vår självvattnande kruka Trio eller Classico som har väldigt stora innerkrukor vilket gör att rötterna har mer att växa sig starka i.

Självvattnande blomlåda Trio 30 100cm bred och Självvattnande kruka Cubico 40 Mocha 75cm hög

 

Tomater kan man så själv som frö eller om man köper färdiga tomatplantor. Vill man odla ett frö så ska man odla inomhus, detta bör ske mellan februari och april. Djupet bör vara mellan 0.5-1 cm djupt beroende på frö och man bör så i såjord som skall vara fuktig när man planterar fröet. En tredjedel när du planterar kan vara såjord resten kan vara vanlig blomjord eftersom rötterna kommer finnas där sedan när man planterar om plantan. Man kommer behöva plantera om när rötterna slagit ut och de behöver mer utrymme.

 

Tomatfrön gillar värme(rumstemperatur). Jorden skall hållas fuktig, det går bra att använda genomskinlig plast med lufthål för att hålla jorden fuktig. Tänk på att det tar olika lång tid för fröet att gro beroende på sort. Det kan ta mellan några dagar till veckor.

 

När fröet har börjat gro och rötterna börjar få ont om plats kan det vara lämpligt att plantera i en liten större kruka. Tomatplantor kan bli väldigt stora, mer om det senare, men nu behövs det en pinne för att stadga upp plantan så den inte hänger. Så köp en vanlig blomsterpinne för att åtgärda detta.

Plantera tomater i självvattnande krukor

Nu när plantan blivit större eller om man köpt en färdig planta. Så är det dags för omplantering, här är det perfekt att plantera i en självvattnande kruka eller blomlåda. Som tidigare sagt så behöver tomatplantans rötter någon stans att frigöra sig och då krävs en större kruka. Tomatplantor kräver även en del gödning, detta går alldeles utmärkt i en självvattnande blomkruka. Det du gör är att hälla lite växtnäring i självbevattningen för detta ändamål. Glöm inte pinnen när du planterat om eftersom nu tomatplantorna kommer växa rejält.

 

Tips: Ju mer utrymme det finns för rötterna desto större kan plantan bli och du får fler och större tomater.

 

Att tänka på vid odling av tomater

Vissa tomater trivs med att vara ute. Våra självvattnande blomlådor tål frost, men det gör inte tomatplantorna. Man bör ställa ut plantorna när nattemperaturen ligger runt 8+ grader och vädret har stabiliserat sig. Det bästa att göra är att vänja plantorna med att vara ute genom att ställa ut dem ett par timmar några dagar. Man kan odla tomater på sin balkong eller i ett växthus. Blir det kallt ute kan man ställa in tomaterna då för att de inte ska frysa annars kan man använda en fiberduk och täcka över plantan så den håller värmen. Vissa tomatsorter kan behövas bindas upp när tomaterna växer till sig. Vill man ha riktigt höga och fina tomatplantor kan man behöva tjuva. Det vill säga att man nyper bort de små skotten som växer från bladfästen utmed stjälken. Detta behövs dock inte med busktomater.

Att odla i självvattnande krukor

Att odla i just en självvattnande kruka eller blomlåda är ingen skillnad, enda skillnaden är att du inte behöver tänka på bevattningen lika mycket. Fördelen är att självvattnande krukor ger just den mängd vatten som plantan kräver, eftersom tomater är törstiga krävs det mycket vatten. Ju större blomlåda eller kruka man köper desto mer vatten får plats och du behöver inte vattna lika ofta. Fördelen är också ju större kruka desto större blir rötterna och vilket gör att du får större och fler tomater.

 

Tomater gillar även näring, när du köper jord finns det näring i jorden, ju mer tiden går desto mer näringsfattig blir jorden eftersom tomaterna tar upp denna näring. Det står på jordpåsen vad den innehåller och hur länge näringen finns kvar. Det man då kan göra är att tillsätta växtnäring i självvattningsreservoaren så plantorna får den näring de behöver. Vilket är väldigt praktiskt. Eftersom tomatplantor kan bli väldigt höga krävs det speciella pinnar för att stadga upp plantorna. I en mindre kruka behövs mindre pinne. Jag tänkte gå igenom hur det kan se ut att odla tomater i vår blomlåda Trio Cottage från Lechuza.

 

Självvattnande blomlåda Trio 100cm Vit

 

Självvattnande blomlåda Trio Cottage

Trio Cottage är vår största blomlåda. Det är en blomlåda med tre innerkrukor, separata vattenreservoarer till varje individuell kruka. Den finns i två modeller om 100cm eller 130cm i längd. Höjd 44cm och djup 42cm. Detta gör att det finns väldigt mycket plats för rötterna och plantorna kan bli upp till en meter höga. De tre separata innerkrukorna gör det väldigt behändigt både om du skulle vilja flytta dina plantor.

Självvattnande blomlåda trio med spalje

Fördelen med individuella krukor är att du kan lätt flytta dem omkring under odlingen om du vill ha dem ute under tiden du vänjer dina plantor att vara ute. Även om blomlådorna är stora och plasten är både slagtålig och UV-resistent så är den förvånansvärt lätt vilket gör att flytta dem bli en enkel match. Efter ett tag blir plantorna väldigt höga vilket gör att man kan behöva stadga upp dem, fördelen med just Trio Cottage är att det finns ett tillbehör för detta.

Odla tomater med spalje

 

Detta heter spalje och är speciellt tillverkat för att stadga upp höga blommor så de står stabilt och kan växa sig starkare. Dessa ställningar gör det enkelt att fästa plantorna så de kan fortsätta växa uppåt. De kommer även med klämmor som gör det enkelt att se till att dem står stadigt. Trio har färdiga hål för att enkelt bara sätta i spalje för respektive blomlåda. Så det finns absolut självvattnande krukor och blomlådor för alla sorters blommor och odlingar man vill göra.Tomater behöver absolut inte vara det enda. Det är bara fantasin som sätter gränser.Varför inte odla aubergine i en självvattnande blomlåda? Eller varför nöja sig med en tomatsort? Du har plats för tre om du skulle vilja. Varför bara odla grönsaker? Man kan även pryda sina blomlådor och krukor med blommor i botten för att göra din odling extra fint. Det fina är också att du inte behöver tänka på bevattningen utan det sköts helt av sig själv efter en viss tid då rötterna kommit så långt att plantan själv får den näring den behöver.

Odla i en självvattnande hängampel

Självvattnande hängampel för odling

Som jag nämnde tidigare kan man odla hängande tomater i en självvattnande ampel. En självvattnande hängampel är en kruka som man hänger upp i en krok i taket. Självvattningen fungerar som tidigare, är du osäker på hur självvattningen fungerar kan du läsa igenom denna guide där jag tydligt går igenom hur självvattningen fungerar i våra krukor. Det blir jättefina hängande tomatplantor på altanen eller balkongen i en självvattnande kruka och du behöver inte tänka på bevattningen. Utan kan se på hur den hängande tomatplantan bara blir större och fler tomater börjar komma.

 

Självvattnande blomlådor och krukor guide

 

Följer du sedan denna guide så skall det inte vara några problem att få jättefina tomatplantor.

Tumbling Tom Red sås i såjord. Efter fröet har förkultiverats inomhus i planteringsjord och såjord så är det dags för omplantering till den självvattnande krukan eller om man vill en vanlig kruka. Beroende på vad man har tänkt ha den, skall den vara på en altan eller balkong är det bäst att se till att det är varmt, nattemperatur över 8 grader. Om inte häng ut den lite per dag för att vänja den vid kallare klimat. Gör detta några veckor. Sedan när vädret stabiliserats kan du hänga ut den och låta självvattningen ta hand om dina tomater. Sen i juli-oktober är det dags för skörd och känna den härliga söta smaken.

 

Tänk på att tomater är inte enda grönsaken som kan odlas hängande. Tänk att du kan odla jordgubbar hängande eller andra fina hängväxter.

Vad mer kan man odla i självvattnande blomlådor?

Jo, det mesta! Som skrivet tidigare är det bara fantasin som sätter gränser. Odling är dock ett svårt ämne och alla har olika gröna fingrar. I vårt stora sortiment bör det finnas en perfekt blomlåda eller kruka för just dina behöv. Tänk på att de är frosttåliga, UV-resistenta och slagtåliga som gör det mer än perfekt att odla i och med de portabla innerkrukorna som blomlådorna har. Trio t ex har tre stycken innerkrukor med individuell självbevattning som sköter om dina blommor i upp till 3 månader beroende på väder och plantor. När man väl hittat just sin blomlåda så är det bara att börja odla.

 

Det enklaste man kan göra är att rådfråga innan hur man sköter vissa växter innan man planterar, så man har rätt jord, man har rätt växtnäring och man planterar om när det behövs och kanske byter jord. Som tomater, börja med såjord sen gå över till vanlig jord med mycket växtnäring som tomaterna gillar. Oftast står det på fröpåsen hur man sköter fröet i början. Följ råden noggrant så blir det inga problem och man kan stoltsera med sina nya växter och gröna fingrar.

Den självvattnande krukan Cube är perfekt för dig som vill ha ett riktigt kryddskåp. Här planterar du dina kryddor direkt i den självvattnande krukan så tar bevattningen om dina kryddor utan att du behöver tänka på det. Här får kryddorna all vatten dem behöver och kan växa sig riktigt stora. Här visar vi i en film hur enkelt det är att plantera i den. Dock kräver det att krukorna ligger runt 10-12 cm i diameter.

Självbevattningskrukor Cube

Sammanfattning

Det är bara fantasin som sätter gränser för dig och ditt odlande. Det finns inga undanflykter. Vill du odla ska du absolut göra det, som med alla växter så krävs det omhändertagande, men med en självvattnande blomlåda eller hängampel har det aldrig varit enklare. Från frö till frukter redo att plockas. Tomater kan även mogna efter skörd. Tänk på att läsa på förpackning när du köper dina frön vad du ska tänka på, när de ska sås och när det är dags för skörd.

 

Tomater är oftast ettåriga, så nästa säsong är det kanske dags för en ny sort? Tack för att ni tog er tid att läsa denna guide. Hoppas ni har fått svar på era frågor ni hade. Och vill ni veta mer om våra självvattnande blomlådor och krukor kan ni alltid svara i kommentarsfälten. Skrivet av Jimmy Sandin 2016-05-20