Självvattnande blomlådor och krukor

 

Självvattnande blomlådor och krukor från Lechuza

I denna guide tänkte jag gå igenom självvattnande blomlådor och krukor. Det är kanske ett begrepp nytt för många. Jag tänkte genomgående beskriva hur självbevattningen fungerar, hur man planterar blommor. Hur processen fortlöper och hur man ska sköta om sin blomlåda med blommor. Tänkte även visa ett par olika och vad som skiljer dem åt. Detta är en fortsättning på vår förra guide som ni finner här. Denna guide går ingående igenom självvattning.

 

Bakgrund

Alla kanske inte känner till konceptet just med självvattnande blomlåda och krukor. Alla kanske inte heller har tid och ork att vattna blommorna. Speciellt om du reser ofta eller t ex har dem på jobbet. Alla företag har inte en trädgårdsmästare eller skötare som kan ta hand om växterna när du jobbar. Här är dock lösningen. Självvattnande finns i flera olika former. Finns som självvattnande kruka och självvattnande blomlåda.

Varför köpa en självvattnande blomlåda eller kruka?

Det är precis som det låter och det är att du slipper vattna. Som skrivet, vissa har inte tid kanske att vattna, eller om man ska åka bort är det väldigt praktiskt. Du slipper tänka på vattningen och du kan åka bort med gott samvete. Fler argument är även att de är väldigt fina, fördelen är också att är inget tvång att använda självvattningen, tycker man blomlådorna är fina och praktiska kan man köpa dem ändå. Självvattningen tar hand om dina blommor upp till 3 månader.

 

Det finns även många olika typer av blomlådor och krukor som är självbevattnande så det borde finnas något för alla. De finns i flera olika färger, storlekar och former. Den minsta blomlådan vi har är 50cm och största är 130cm i längd. Vår minsta självvattnande kruka är 14cm i höjd.

 

Här nedan ser ni en film där vi visar några av våra populäraste självvattnande krukor.

Populära Självvattnande Krukor från Lechuza >>

 

Smarta självvattnande krukor för en avslappnad semester

Är du också orolig över dina växter och blommor när du åker iväg på semester? Våra självvattnande krukor tar hand om dina blommor och växter i upp till 3 månader vid normal nederbörd och användning utomhus, Det gör att man kan slappna av på semestern och komma hem till gröna välmående små plantor. Läs mer om det i ett reportage hos inredningsvis.se >>.

Hur fungerar självvattning?

Självvattning ska självklart underlätta vattningen och samtidigt vara funktionell. Vilket den är, inte bara att den vattnar, det finns även andra fördelar som man kan inte tänker på. Först tänkte jag gå igenom hur självbevattningen funkar, vad man ska tänka på och andra viktiga saker för att blommorna ska hålla sig extra länge. Vi får urskilja dem lite eftersom krukor och blomlådor har lite annorlunda självvattning. Vi börjar med blomlådor.

Självvattning kan variera beroende på krukor. En odlingskruka har en bomullstråd eller veke som man sätter i krukan. Genom denna överförs vatten till blommorna eller kryddornas rötter.

Man lagrar vattnet i en vattenreservoir i botten. Här stiger sedan vattnet till rötterna. Därför är det viktigt att rötterna kommit ner så de når vattnet och använda en bra grund gärna grusgranulat som våra större självvattnande blomlådor innehåller för det gör att vattnet lättare når rötterna och fördelas jämnare. De mindre modellerna av krukor t.ex Cube Color använder en veke istället för granulat som transportör av vatten till rötterna. Läs mer om funktionen hos Isas Trädgård >>.

 

 

Självvattnande blomlådor

Så hur fungerar självvattningen av en blomlåda? Jo, självvattnande blomlådor består av ett antal delar. Först har vi själva huvudlådan där allting står i. Sen finns det innerkrukor. Innerkrukorna är där man planterar sina blommor i. Beroende på storlek på blomlådan kan det finnas fler innerkrukor. Vilket är fördelaktigt eftersom en blomlåda kan bli väldigt tung. Men med portabla innerkrukor underlättar detta odlingen avsevärt och du slipper få ont i ryggen av att bära alldeles för tunga lådor.

Blomlåda med bevattning

Vilket gör att du kan hänga upp lådan med hjälp av balkonghållarna(köps separat). För att sedan när odlingen är klar lyfta i krukorna i upphängningen så underlättar det avsevärt. Perfekt för den som odlar själv och kanske inte har någon som kan hjälpa till att bära. Sen har vi mätaren, det sitter en indikator som känner av när vattnet är slut och detta syns på mätaren. Vilket gör att man vet när det behövs fyllas på. Jag går igenom hela processen nedan vad du ska tänka på hur det går till.

 

Självvattnande krukor

Krukor har samma princip. Det finns en innerkruka med självbevattningen sen en kruka utanpå för att hålla allt på plats. Krukan utanpå kan vara i flera färger. Innerkrukan är svart och tar hand om bevattningen. Här inne finns det en vattenreservoar för att växterna skall kunna hämta vatten när det behövs. Krukor finns i flera olika storlekar och färger. Här finns det hängande krukor, även kallad självvattnande hängampel. Sen finns det vanliga krukor och odlingskrukor för örter och kryddor(Cube 14) vilket jag går in på mer längre ner. Självvattningen tar han om dina krukväxter och blommor i 3 månader. Placera bara blommorna med rötter(låt jordklumpen) sitta kvar. Jag går mer ingående igenom självvattningsprocessen längre ned.

 

Här nedan finns en film på hur man planterar och sköter sina krukor från Lechuza. Bra film som visar plantering i deras krukor, självvattningen och dränering.

 

 

Självvattnande odlingskrukor

Cube Odlingskruka från Lechuza för örter och kryddor Odlingskrukor menar vi specifikt för odling av kryddor och örter. Har du någon gång tyckt att du behövt en snygg kruka till örter och kryddor du köpt i affären? Inga problem.

 

Odlingskrukan Cube är designad just för detta ändamål. Storleken är väl anpassad till kryddkrukor(10-12cm i diameter) så därför behövs ingen omplantering, placera bara odlingskrukan i självvattnande och den håller sig längre. Denna variant fungerar lite annorlunda när det gäller självvattning.

 

Istället för att rötterna skall leta sig ner till vattnet så använder man en veke som man sätter i odlingskrukans botten.

Här finns en film så ni ser hur man planterar sina växter och kryddor i självvattnande krukor så som Cube Color 14 och 16 som använder en veke.

Självvattnande odlingskrukor Cube Color >>

 

 

 

Odla kryddor i självvattnande krukor, Gör-det-själv

Det har aldrig varit lättare att få ordning på sina kryddor och växter. Enklare blir det inte. I dagens moderna samhälle där vi gärna vill ha närproducerat, obesprutat och göra-det-själv. Slipp alla onödiga kryddblandningar man köper som egentligen bara innehåller en massa salt och smakförstärkare. Gör dina egna kryddblandningar. Slipp alla olika konserveringsmedel och överpris. Eftersom det är oftast billigare att köpa salt, paprika och chilikryddor som många av dessa kryddblandningar innehåller.

 

Alltid funderat på att odla egna kryddor? Det har aldrig varit lättare, och att odla själv har inte varit svårt innan så nu finns det ingen anledning att inte odla själv. Då vet du vad du får och att det är bra producerat.

 

Nu kan du göra din egen kryddträdgård där du kan odla allt från basilika, dragon, oregano, persilja, salvia mm.

 

Förvaring av kryddväxter i självvattnande krukor

Vilken jord skall du ha till dina kryddor? Som tidigare nämnt behövs ingen omplantering och du kan fortsätta ha dina kryddor i krukorna. Fråga dock gärna personal där ni köper dem att de säkert är bra kvalitétsjord. Kryddor växer bra i vanlig trädgårdsjord. Kryddor skall helst stå i varmt och i soligt läge. Våra odlingskrukor går jättebra att ha utomhus, så finns möjligheten kan man ha dessa på altanen eller balkongen för direkt solljus. Vissa kryddväxter är känsliga för frost. Även om krukorna klarar frost så är det fördelaktigt för dina kryddväxter att stå inomhus eller i ett växthus så de inte vissnar under frostperioden.

 

Basilika är en växt som är känslig för frost. Basilika skall helst odlas i växthus då de föredrar varm och vindstilla klimat. Så ställ inte ut basilikan förrän det är varmt och härligt ute.

 

Persilja är en perfekt kryddväxt att odla eftersom den klarar sig runt två år beroende på skötsel. Sköts den rätt kan den klara sig i flera år. Om persiljan får stå ute under frostmånaderna finns det chans att den håller även till nästa år med. Hade det inte varit trevligt med en fin persilja odling varje år?

 

Dragon går även jättebra att odla själv. Tänk att göra din egen bearnaisesås? Det är inte så svårt som man kan tro. Sen kan man hacka i sin egen dragon och persilja. Hur läckert är inte det? Vem säger att odlingen måste ta slut där? Varför inte odla lök och potatis? Endast fantasin sätter gränser. Det finns större krukor för detta ändamål.

 

Tänk bara på att kryddväxter växer olika bra och tål olika sorters väder. Så var noggrann med att ta in de växter som inte trivs i kyla och vissa måste stå i växthus. Ta reda på detta resten blir en barnlek om jag får uttrycka mig gammaldags.

 

Som jag tidigare skrivit så består en självvattnande blomlåda eller kruka av ett antal delar. Blomlådan har en dränering där vattnet befinner sig i lådan. Det finns då en indikator där man vattnar och ser hur mycket vatten som finns. Vi kan ta ett exempel så det blir lättare att se. Vi har en blomlåda som heter Balconera Color 50. Denna är 50cm lång. Denna rymmer 8 liter jord. Dräneringen har plats för 3 liter vatten. Blommornas rötter bör bli runt 12cm, blommornas längd bör max 30 cm i höjd över blomlådan.

Självbevattnande blomlåda

 

I innerkrukorna planterar du dina blommor. Låt jordklumpen runt rötterna sitta kvar när du planterar. I dessa självvattnande blomlådor ingår grusgranulat detta är en typ av lavasten som läggs i botten på innerkrukan, alltså där man planterar(inte i botten på blomlådan, där skall endast vatten finnas). Man fyller botten på innerkrukan med medföljande, detta är för att självvattningen skall fungerar bättre och bli jämt fördelat med vatten och luft till blomlådan. Granulatet är av högsta kvalitet, mineral stenar och fungerar även med orkidéer och citron plantor. De mindre modellerna av odlingskrukor t.ex Cube Color använder en veke istället för granulat som transportör av vatten till rötterna.

 

Efter man fyllt botten med granulatet fyller man blomlådan med jord. Balconera Color 50 har plats för runt 8 liter jord. Häll sedan i jorden i lådan. Plantera sedan dina blommor. Lägg sedan i dina blommor. Fyll på med sista jorden för att täcka rötterna helt och fyll med blomjord hela vägen upp till kanten men inte så det täcker handtagen.

 

Efter man har planterat sina blommor så är det dags för det viktiga, bevattningen. Detta är en process så ha det i åtanke att det inte kommer att fungera med en gång. Förutom Cube krukorna, för dessa använder en annan teknik. Vattna nu på som vanligt på ovanifrån på växtsubstratet. På så sätt tvingar man rötterna att leta efter vatten och sträcka sig ner i vattenbehållaren(botten på blomlådan/krukan). Detta tar 3 veckor ungefär beroende på blommor. Det som händer nu är att rötterna letar efter näring och vatten vilket indirekt leder till att de blir längre. Efter 3 veckor skall de ha kommit ner till vattenbehållen. Det finns dock ingen garanti, det bästa är dock att vattna på morgonen och tidigt på kvällen för bästa effekt. Det man kan göra är att lyfta på innerkrukan och se om rötterna kommit igenom dem hålen som finns i botten. Ser man rötterna är det perfekt tillfälle att fylla på vattenbehållaren.

 

Nu när rötterna har dragit sig ner då är det dags att fylla på. Fyll på vattenbehållaren via påfyllningsröret tills det är fullt. Mätaren skall indikera MAX. Kolla nu efter 2-3 dagar att det har minskat. Det betyder då att självvattningen har börjat.

 

Här börjar även torrperioden det betyder att du inte behöver vattna på 2-3 dagar när mätaren står på MIN. I exemplet valde jag Balconera Color, Balconera har ingen torrperiod under varma dagar detta gäller även Nido hängampel. Efter torrperioden skall blomlådorna och krukorna fyllas på till MAX via påfyllningsröret.

 

Efter första bevattningsperioden ska växterna gödslas. Detta behövs bara en vanlig flytande växtnäring som man blandar med vattnet. Detta behövs göras under sommarperioden.

 

 

Vinterförvaring och skötsel av självvattnande blomlådor

 

Våra självvattnande blomlådor tål frost, därför kan de även stå ute på vintern. Blommorna däremot bör inte stå ute under frosttider. Blir det under 0 grader C så är det dags att ställa in dem. Fördelen med våra självvattnande krukor och blomlådor är att man inte behöver ta ner blomlådan utan det räcker att ta ur innerkrukan så kan man blommorna i som vinterförvar där under året. Mycket praktiskt!

 

Blomlådorna har ett dräneringshål vilket gör att inte för mycket vatten skall samlas när blomlådan står utomhus. I de självvattnande krukorna(inte Cube Color) finns två dräneringshål. Ett i innerkrukan och ett i krukan för att inte övervattna. Dräneringspluggarna skall endast bort vid utomhusanvändning. Regnar det för mycket och man inte vill att blommorna skall ta skada av hårt regn. Kan man enkelt ta bort innerkrukan med blommorna genom lyfta upp den med handtagen. På så sätt blir det enkelt att sköta om sina blommor.

 

Tips: Om man vill förvara de utomhus under vintern kan man eftersom lådorna är frosttåliga kan man skydda växterna med en fiberduk eller med granris för att skydda blommorna under vintern.

 

Upphängning av självvattnande blomlådor

Våra självvattnande blomlådor hängs upp med speciella balkonghållare. Det finns färdiga hål i våra självvattnande blomlådor. Balkonghållarna är speciellt tillverkade för våra självvattnande blomlådor så de passa inte vilken blomlåda som helst. Här finns det väldigt en fiffig teknik bakom. Man kan hänga de på väggen eller på ett balkongräcke vilket man vill. För väggen gör man som så att man tar loss en del(två delad). En till blomlådan och en till räcket. Man gör helt enkelt så man skruvar fast hållarna på väggen efter noggrann mätning så blomlådan säkert går på. Sen skruvar man fast andra delen i blomlådan. Sen hänger man bara på blomlådan på väggen i fästena. Svårare än så är det inte.

 

Vill man då ha blomlådan på ett balkongräcke så är det även här lika enkelt om inte enklare. På fästena finns det ett snöre som man enkelt virar runt balkongräcket. Därför passar det till platta liksom runda räcken. Väldigt smart lösning! Så efter satt fast fästena på balkongräcket skruvar man fast den andra delen på blomlådan. Sen är det bara att hänga på och lyfta i innerkrukorna med de färdiga blommorna. Sen är det bara att njuta av en härlig och fin blomlåda i sommar! Kan det bli enklare och roligare? OBS Snörena är 38cm så är räcket större går det att köpa till 80cm snören istället.

 

Självvattnande krukor till gravar och kyrkogård

Självvattnande krukor är perfekta för gravar eftersom de är slagtåliga, självvattnande och tål regn. Vilket gör att de är perfekta för att ha på kyrkogårdar. Som nämnt har alla dränering vilket gör att regnet rinner bort så de inte blir övervattnande. De är tillverkade för att klara månader utan vatten så blommorna håller sig fina även om man inte hinner vattna. Därför är självvattnande krukor perfekta för gravar och kyrkogårdar. Så man garanterat är säker på att blommorna håller sig fina och friska även om man tvingas resa bort. Här finner du enkla självvattnande lådor för gravar som är garanterat billigare än en självvattnande grav på kyrkogården.

 

Att tänka på innan köp

Det man ska tänka på är att självvattningen tar ca 3 veckor innan den börjar. Så köp en i tid om ni skall resa bort. Ska man ha blomlådorna upphängda glöm ej att köpa till balkonghållare för de självvattnande blomlådorna. Dessa passar både på räcken och på väggen. Vinter förvara blommorna i innerkrukorna.

 

Slutord

Nu hoppas jag täkt in det mesta om självvattnande blomlådor och krukor. Hoppas ni nu har fått klar insyn om hur det fungerar och att odlingen blir roligare än någonsin. Det finns mycket roligt med odling. Aldrig fel att prova något nytt. Här finns det ett brett urval av krukor och blomlådor i flera färger och storlekar, för blommor, kryddväxter och örter. Är det något ni undrar eller har funderingar över tveka inte att kommentera. Vi vill som vanligt ha alla interaktioner med våra kunder och kunna erbjuda hjälp. Lycka till med er odling och så hoppas jag vi hörs i kommentarsfälten. Skriven av Jimmy Sandin senast redigerad 2016-05-12