Laddar...

Solcellslampor – Hur fungerar solcellslampor?

 

Solcellslampor och soldrivna lampor

 

Solcellslampor är väldigt populärt i dessa dagar, varför då? Jo det är mycket enkelt. Precis vad det är enkelt och framförallt miljövänligt eftersom energin kommer direkt från solen.

Den laddas på dagen och lyser på kvällen svårare än så är det inte. Solceller utvecklas snabbt idag, man har länge försökt utnyttja solen på bästa sätt. Genom att utvecklingen går framåt så har vi kommit en bit på väg. Idag ser man mer och mer solceller på taken som människor idag använder energin för att lysa upp sina hem. Det finns även i mindre utgåvor som jag tänkte gå in mer på i denna guide.

Hur fungerar solceller?

Jag tänker inte gå in på för mycket djupa detaljer hur solceller fungerar. Det räcker med att veta att de absorberar solljus och omvandlar det till elenergi via halvledare(kisel). Som sedan laddar ett batteri som finns i solcellslampor. Cellerna ger upphov till väldigt låg spänning vilket gör att man seriekopplas cellerna för att ge högre spänning vilket gör man kan använda små batterier, men för en liten LED-diod krävs det inte så stor spänning därav kan det produceras mindre solceller väldigt billigt idag.

 

Idag så använder vi lågenergilampor, som LED vilket är perfekt för en solcellslampa. En LED-diod drar väldigt lite ström. Därför blir det perfekt med en LED-lampa till en liten solcellspanel. Den kan trots det lilla batteriet lysa väldigt länge. Historiskt sett har det varit väldigt dyrt med solcellspaneler, men tack vare att forskningen och att man satsat mer på solpaneler så har priset sjunkit.

 

Det intressanta med solceller är att vi är väldigt långt ifrån full effektivitet vilket gör att i framtiden kanske det räcker att ladda ett batteri i 1 timme på dagen eller kanske tom mindre, det får framtiden utvisa.

Hur fungerar en solcellslampa?  Solcellslampa

Många är intresserade av solcellslampor för det är den perfekta utomhusbelysning eftersom den tänds när det blir mörkt, släcks när det blivit ljust och laddar sig själv i solen. Jag tänkte därmed gå igenom hur det fungerar med solcellslampor och hur man går till väga med laddning och vad man ska tänka på när det gäller solcellsbelysning utomhus.

Hur länge ska man ladda en solcellslampa?

För att ladda sin lampa, eller ja batterierna som sitter i alla lampor. För att solcellslampor skall laddas måste det så klart finnas sol. När det är ljust ute släcks lampan eftersom det sitter en sensor som känner av när det är ljust och mörkt ute. Därför laddas den på dagen och lyser på kvällen. Vissa solcellslampor har av och på knapp. Fördelen är att man kan stänga av den på kvällen med en knapp så laddas inte batterierna inte ur lika snabbt. Däremot de utan knapp behöver lite mer soltimmar eftersom på kvällen kan de laddas ur lite så därför är det säkrast att låta lampan vara i solen ca 36 timmar för att den verkligen skall bli fulladdad.

 

Tips: Det bästa man kan göra är att ladda lampan i några dagar i solen och stänga av dem på kvällen för att vara säkerställd på att batteriet verkligen är fulladdat. Vilket gör då att lampan kommer lysa längre. OBS fungerar endast med av/på-knapp. För optimal laddning bör den stå i solen ca 36 timmar.

Hur länge räcker batteriet i en solcellslampa?

Det beror på vad det är för typ av lampa och hur många soltimmar det är om dagen. En solcellslampa kan vara fulladdad varje kväll beroende på hur mycket sol det är på dagen. En lampas ljusstyrka mäts i lumen. Ju högre lumen desto mer lyser den, fast tiden den lyser blir kortare.

 

Ju mer lysdioder som sitter i solcellslampan, desto mer drar den. Ha även koll på hur många batterier som sitter i. Vissa har ett batterier medan andra solcellslampor kan ha två eller flera batterier.

Batterierna i en solcellslampa kan vara bra att byta ut efter varje säsong då det laddas och laddas ur ofta. Det som man ska tänka på är att skaffa ett batteri med samma V/mAh så är det inga problem då batterierna är utbytbara i solcellslampor.

 

Olika solcellslampor

Solcellslampa lykta

Det finns ett stort urval idag av solcellslampor. Man kan dela in de i olika grupper. Dekorativ belysning, spottar, pollare, stolpar, partybelysning med mera. Lampor som inte lyser så starkt men för att ge en dekorativ belysning passar perfekt i trädgården, blomlådan eller i landet för att lysa upp blommorna kanske. Man får tänka på att solcellslampor inte är så stora och den vanligaste är den dekorativa eftersom de inte lyser så starkt.

 

Det finns även solcellslampor som man sätter upp på vägg. Dessa är perfekta att ha som utebelysning på kanske sommarstugan eller liknande som man kanske inte befinner sig hela året.

 

När man väljer så är det viktigt att se hur starkt den lyser(lumen) och hur många LED-lampor beroende vart man ska ha lamporna och vad syftet är. T ex vill man ha en solcellslampa för att lysa upp en gångväg så är det bra att ha en liten starkare med fler lysdioder. Tänk bara på att batteritiden blir kortare.

 

Vissa lampor har solcellerna på lampan andra har de i en separat del som i sin tur ger ström till lampan. Fördelen med den sistnämnda är att du kan placera och rikta panelen mot solen för att få mer solljus, denna panel brukar även vara större än de solcellerna som sitter på lampan. Vilket gör att du måste strategiskt placera ut dina solcellslampor om det inte finns en portabel solcellspanel. Ha det i åtanke när du köper solcellslampor annars får man ställe de i solen på dagen och sätta på kvällen vart de ska lysa.

 

Solcellslampor med funktioner

Solcellslampor har olika funktioner beroende på syfte. Vissa lampor har ljussensor och lyser bara på dagen, vissa känner av rörelser och en del har inbyggda timers som endast lyser när man vill.

 

Det finns väldigt många olika solcellslampor idag med olika funktioner, vissa kanske är för att skrämma bort ljud som en mullvads skrämma t ex denna lyser inte utan vibrerar för att inte mullvadar och sorkar skall gräva upp din gräsmatta eller ditt land, fiffigt va?

 

Solcellslampa pollare

Fördelar med solenergidrivna lampor

Fördelen är att man slipper långa kablar, allt är trådlöst. Det är samtidigt miljövänligt eftersom det använder solenergi. Det finns många fördelar med solenergi, då det är praktiskt och enkelt. Bara att ladda och köra och idag finns det ett enormt urval oavsett vad man ska ha dem till och till ett förmånligare pris eftersom solcelltillverkningen har blivit bättre och mer konkurrenskraftig bland vanliga konsumenter. En solcellslampa kan vara tillverkad i plast eller i metall och är vattentåliga. Därför klarar de även att stå ute varje dag.

Det som också är en fördel är att man behöver ingen elektriker. Montera lampan, pollaren eller vägglampan själv. Det är bara skruva och se till att lampan får sol. Här behövs inga avancerade kabeldragningar, inte tänk på jord, trefas eller liknande. Enklare kan det inte bli.

Hur länge lyser en solcellslampa?

Det beror helt på vilken typ av lampa det är. Vanligtvis kan en lampa lysa mellan 5-6 timmar dock är detta beroende på hur många LED som sitter i och hur hög lumen. Ju högre lumen(starkare ljus) desto mer drar den.

Rengöring och skötsel

Solcellslampor lyser som bäst på sommaren då den får mycket solljus. På vintern kan det vara svårare, men inte omöjligt. Tar man väl hand om sin produkt så kan den hålla längre. Det man ska göra är att torka av den efter säsongen så den är torr och fin när man förvarar den, samt att man kan ta ut batteriet så det inte ligger och läcker för det skadar lampan och kontaktpunkterna som gör det svårare att ladda i framtiden.

Annars är solcellslampor en väldigt enkel att hantera och det är själva fördelen, miljövänligt och enkelt!

 

OBS När du byter batteri, sätt i batteri med samma V/mAh och uppladdningsbara. Så kolla noga innan ni byter. Detta kan göras efter varje säsong för säkerheten för dina produkter.

Olika solcellslampor

 

Solcellslampa vindsnurra som drivs av solenergi celler

Här tänkte jag gå igenom vad det finns att välja på för att visa konkreta exempel på hur solcellslampor kan se ut. Solcellslampor är inte bara stolpar man sätter i marken. Det finns riktigt fina designade solcellslampor. Det finns gångljus, perfekt för att lysa upp din gång, eller spottar för att lysa upp en vägg eller en odling. Eller varför inte en campinglykta som drivs helt av solenergi?

Det finns väldigt mycket att välja på tex här har vi den populära vindsnurran från Star Trading. Väldigt populär solcellslampa som man hänger upp. Lampan har en lysdiod och sprider ett härligt stämningsfullt ljus som även är dekorativt eftersom vindsnurran har väldigt fin design med LED i bollen som ger en härligt ljus som speglar sig i bollen.

Solcellslampa Vindsnurra med boll

Solcellslampa Vägglampa i rostfritt stål

Här har vi en soldriven vägglampa i rostfritt stål perfekt för huset eller din sommarstuga. Lampan har 6 st inbyggda LED-lampor som lyser ner på reflexen för att skapa ett härligt rundspridande ljus. Lampan drar endast 65mW vilket är väldigt lite som gör att den håller länge med sina två batterier. Här sitter solcellerna på huvudet av lampan vilket gör att den måste placeras på ett ställe där den säkert får solljus på dagen, så det gäller här en strategisk placering vilket jag tidigare nämnde på statiska celler(de som inte kan flyttas).

Solcellslampa Vägglampa i rostfritt stål

Solcellslampa pollare i rostfritt stål Solcellslampa pollare med solenergi

Här har vi en pollare(mindre stolpe) som sätts fast i marken. Denna är större hela 78cm hög. Pollare är ett begrepp på en mindre belysningsstolpe som monteras fast i marken likt en stolpe. Dessa används oftast för att lysa upp gångar eller fina områden som ett blomland eller en damm t ex där man vill ha ett mer rundspridande ljus. Väldigt fin och praktiskt då det inte behövs några komplicerade sladdlösningar utan det är endast att montera och ladda sen kan den lysa i flera timmar. Kan ge ett väldigt behagligt och fint ljus i trädgården. Trots sin storlek så är den enkel att montera med endast tre skruvar. Robust och snygg design som passar bra ihop med Vägglampan tidigare.

Solcellslampa Valencia pollare 78cm stål

Sammanfattning

Det var en kort guide på hur solcellslampor fungerar och vad man ska tänka på innan köp. Det är inte svårt och det är ett argument för dem. Inga konstigheter, ladda i solen ordentligt så man inte är för snabb med att tända dem. Se skötselråd så är det inga problem och de kan hålla längre. Solenergi är här för att bli kvar. Utvecklingen går framåt för soldrivna produkter och för solenergi. Se till att byta batterier efter säsong. Torka av dem innan vinterförvaring och skölj av dem med varmt vatten om det skulle behövas. Placera inte batterierna i lampan då det finns risk att det uppstår korrision på batterihållaren och det kan bli svårare att få kontakt. Så gör rent detta också om det behövs.

 

Tack för att du läst denna guide. Hoppas du hittar det du söker. Nedan har vi samlat några av de produkter som jag visat här i guiden. Skriven av Jimmy Sandin senast redigerad 2016-06-03

Populära produkter Våra favoriter