Att välja rätt blomlåda

 

Att köpa blomlåda

Här har vi samlat de bästa tips och råden inför planteringssäsongen, när det gäller plantering, montering, material, underhåll mm. Så följ med här på guiden till den perfekta blomlådan för dig. Även om hur du köper din blomlåda online och hur enkelt och smidigt det går till. Hoppas vi kan leda dig fram till din perfekta blomlåda för odlingsäsongen.

 

På våren är det äntligen dags att ta fram sina blomlådor och blommor. Grannarna börjar hänga upp sina senaste kreationer. Då är det dags även för dig.

 

Har du inte blomlådan för detta år? Du kan vara lugn. För här ska jag guida dig fram till den perfekta blomlådan just för dig.

 

Frågorna man ska ställa sig är:

 

- Vilken blomlåda vill jag ha?

- Hur hänger jag upp blomlådan?

- Vilket material ska blomlådan ha för lättast underhåll?

- När bör jag ta ner blomlådan?

- Hur fungerar vinterförvaring?

- Hur köper man blomlådor online?

- Detta är några av frågorna vi kommer ta upp.

 

Till att börja med så kan det vara svårt att välja då det finns mängder med olika blomlådor. Vad man föredrar är så klart väldigt subjektivt. Ibland vet man precis vilken blomlåda som passar en. Då är det enkelt att välja. Oftast är det enklast att köpa något man har sett innan. Grannen kanske har en fin och man vill ha en likadan. Det är roligt när man hittar vad man vill ha, men man vill ju självklart det ska fungera och vara så lätthanterligt som möjligt. Man vill även veta hur det fungerar med upphängning, vilket material som lämpar sig bäst, storleken beroende på antal blommor t ex.

 

Självvattnande blomlåda

 

Utseende och material

När det gäller utseende är det hitta något som matchar omgivningen och som man trivs med. I material och också färg. Färg och nyans för att matcha huset, altanen eller blommorna. Oftast vill man ha något som inte sticker ut för mycket och går med samma nyans som resten av huset.

 

Vit är den mest klassiska och kanske den flest föredrar, den fungerar i princip mot alla bakgrunder. Det kan vara rött som gult hus. Vitt har den fina tendensen att få blommorna att sticka ut mer. Vitt är neutralt och tar inte fokus från blommorna och tar fram de fina färgerna hos blommorna. Nackdelen med vit är att den har en tendens för att se smutsig ut. Dock är det lätt att rengöra, behövs bara varmt vatten och kanske lite diskmedel för att få dem rena. Svarta har fördelen att inte se lika smutsig ut. Färger är helt upp till hur man vill ha det. Fördelen är att det faktiskt finns många färgglada färger att välja mellan. Kanske en blå eller röd blomlåda skulle passa?

 

När det kommer till material så kan det bestå av plåt, plast, trä eller metall. Här bestämmer du helt vad du vill ha. Materialen är alla anpassade för utomhusbruk och håller lika bra då de är behandlade just för utomhus.

 

För- och nackdelar

 

Fördelen med en plåt är att den är robust och enkel att hänga upp med färdiga hål, så den är direkt vid leverans klar för plantering och upphängning. En blomlåda i trä har en innerlåda i plast där man planterar blommorna. Trä har vanligtvis inte nyckelhål eftersom trädet är tjockare. I dessa fall finns istället en ögla där man hänger upp blomlådan med. Plasten har inga nyckelhål och kan inte hängas upp med detsamma, därför krävs det hållare(konsoler) för att hänga upp dessa. Kolla vilka som har och inte har nyckelhål. Generellt har våra blomlådor i plåt nyckelhål och dem i trä har en annan konstruktion av en ögla. Plast har inga hål förutom till just balkonghållarna.

 

Till sist har vi kommit till form och storlek. Det finns böjda(månformade) blomlådor som t ex(Ventura Funky) dessa finns med eller utan slitsar, vilket är små stripor(ränder) i fronten för att ge ett fint mönster. Dessa finns även som enfärgade. Balconera Color som är självvattnande har en slät yta eller Balconera Cottage är en blomlåda som är i rotting vilket är en slagtålig plast men är mönstrad. Dessa har slittålig plast och är UV-resistenta vilket gör att färgen inte bleknar och tål även frost.

 

Blomlådor varierar i storlek därför välj en blomlåda som har rätt storlek för dina blommor och som passar huset. Mät detta noga så den säkerligen passar. Vi har storlekar från 45-130cm så det finns något som passar alla.

 

Val av blomlåda

Hur väljer jag rätt blomlåda?, är det kanske många som frågar sig. Därför tänkte jag ge lite tips på vad man ska tänka på. Till att börja med, kan jag hänga upp blomlådan på väggen? Svaret är ja, tegelsten eller trä spelar ingen roll. På vår hemsida har vi en blomlåda som heter Funky från Ventura Design. Dessa är tillverkade i plåt och har borrade nyckelhål. Vilket jag tar upp i mer detalj under montering. Det enda behöver göra är att borra hål i väggen och använda plugg vid behov för bättre stabilitet och skruva i två skruvar sen hänga upp lådan, svårare än så är det inte.

 

Vi har även blomlådor i trä. Trä passar kanske bättre till trähus eller till en altan byggd i trä. En blomlåda i trä ger ett mycket fin och naturlig känsla. Dessa kan vara helt i trä eller så finns det en plastlåda man odlar i för att sätta i träkragen. Trä är absolut ett fint material som passar perfekt till blommor. Tillverkaren är även denna gången Ventura Design som har tagit fram en blomlåda i trä som heter Softy. Denna finns i två olika storlekar och färger. Svart och vitt i 65-80cm långa. Mycket fin blomlåda i trä.

 

Sen finns det dem som kanske inte hinner vattna blommorna varje dag. Eller åker bort ofta. Många åker till exempel på semester på sommaren och då kanske man ber en granne vattna ens blommor. Det behövs inte, för det finns alternativ. En självvattnande blomlåda! Dessa blomlådor vattnar sig själv. Perfekt för dig som åker bort eller inte har tid att vattna varje gång det krävs. Speciellt på sommaren då det varmt och blommorna kräver extra mycket tillsyn.

 

Montering av blomlåda

Det vi kommit till då är monteringen, det ska vara lätt att montera och man ska kunna montera oavsett om det är på huset eller på balkonräcket. Här är det inga problem, blomlådorna Funky har redan färdigborrade skruvhål. Dessa hål kallas ”nyckelhål” därför de påminner om nyckelhål fast upp och ned vänt.

 

Nykelhål till blomlåda

 

För att montera blomlådan i dessa hål behöver man först märka ut avstånden mellan hålen. Istället för att mäta avstånden mellan hålen och borra så tar man helt enkelt och sätter blomlådan där man tänkt ha den, sen genom de borrade hålen markerar eller borrar där man vill ha den. Använd helst vattenpass så det säkert blir rakt. Detta kan du göra efter du skruvat i en skruv då blir det lättare att balansera blomlådan. På så sätt får man en markering. Sen är det bara att borra och skruva i skruven och hänga på blomlådan sen är det klart.

 

Se dock till att inte skruva för långt eftersom blomlådan ska träs över, så spara någon millimeter, mät tjockleken på blomlådan så den inte är större, men det skall inte vara något problem. Det man ska tänka på är att blomlådorna väger en del med jord och blommor så man använder robusta skruvar så blomlådan garanterat inte trillar av och samtidigt inte för stora så man inte kan trä på blomlådan.

 

Montering med balkonghållare

För att hänga upp lådorna på en altan eller balkong går det kanske inte skruva i skruvar som man vanligt gör. Hur löser vi detta?

 

Funky Balkonghållare

Jo, det är enkelt. Det behövs just balkonghållare och det är precis som det låter speciellt framtagna för att hänga upp sina blomlådor på en balkong närmare bestämt ett räcke. Monteringen är inte svårare än förra metoden om det finns nyckelhål för då hänger man upp konsolerna(som det även kallas) i räcket för att sedan hackapå blomlådan via nyckelhålen i hållarna. Här behöver du inte skruva fast hållarna, även om möjligheten finns. Det sitter en skruv i toppen man kan skruva i för stabilitet men inte nödvändigt. Eftersom blomlådans tyngd gör att blomlådan sitter stadigt på alla räcken. Venturas balkonghållare kräver att räcket är minst 9cm. Det finns dock en lösning. Har du t ex ett mindre räcke så kan du sätta en liten kloss för montering. På ett runt räcke blir det dock svårt med denna modell. OBS Alla blomlådor har inte nyckelhål.

 

Konsolerna på bilden passar till Blomlådan Funky från Ventura Design. Konsolerna kan ni spana in här. Balkonghållare till Funky Blomlåda

 

Det finns även en annan typ av balkonghållare specifikt framtagna till våra självvattnande blomlådor. Dessa har inga nyckelhål. De använder inte skruvar utan istället ett snöre för att vira runt räcket sedan i konsolen där man låser den. Enkel metod. Endast skruva fast dessa i blomlådans botten. Dessa är speciellt framtagna till våra självvattnande blomlådor. Dessa har även justerbara distanser. Vilket betyder att man enkelt kan ändra avståndet mellan räcket och blomlådan till optimalt läge så som man vill ha det. Dessa upphängare passar även till runda räcken. Så överväg dessa ifall du har ett runt räcke till din balkong eller altan.

 

Att tänka på:

Ska du ha din låda upphängd på en balkong eller altan där man inte kan skruva direkt i väggen så finns balkonghållare för detta ändamål där du endast lägger på hållaren sen hakar på blomlådan. Det finns en hållare för runda räcken. Dessa är tillverkade för våra självvattnande blomlådor vilket kanske blir ett bättre val om har ett runt räcke. Balkonghållare ingår inte när du köper blomlåda. Tänk på detta, eller rådfråga oss om du behöver konsoler. Våra plastblomlådor kan inte skruvas i väggen utan måste ha konsoler för att sitta på väggen.

 

Odling

När du odlar så spelar storleken förstås en viktig roll på din blomlåda. Först och främst ska blomlådan passa bra under fönstret t ex därför kanske man inte tar hänsyn till blommorna först och främst. Oftast har man väldigt bra känsla hur många blommor som passar och man köper inte mer än vad som får plats. När det gäller odling ska man såklart inte plantera för tätt. När du odlar tänk på att ha lecakulor i botten på blomlådan.

 

Hur väljer jag rätt blomjord?

 

Är det kanske många som undrar. Använd bra kvalitétsjord som fungerar och som passar bäst för dina blommor. Jord har olika sorters mineraler och ämnen vilket utgör kvalitén på jorden. Den billigaste är inte alltid den bästa men inte heller den dyraste. Därför var noggrann innan köp av blomjord att välja den mest lämpliga för just dina blommor. 

 

Tänk på detta innan du odlar att du har lecakulor i botten och sedan använder bra jord. Fördelen med självvattnande blomlåda är precis som det låter. Att du slipper att vattna. Det tar dock några veckor innan självvattningen börjar beroende på blommor. För rötterna skall ner i dräneringen för att komma åt vattnet. Därför vattna jorden som vanligt i några veckor. Det är bra att ha en torrperiod vilket gör att blommorna börjar leta efter vatten och rötterna blir längre. I våra självvattnande blomlådor ingår det något som heter granulat vilket är lavasten. Vilket är perfekt för att inte blommorna skall dricka för mycket vatten vilket gör att självbevattningen håller längre och du behöver inte fylla på lika ofta.

 

Hantering och vinterförvaring

Blomlådor är en säsongsprodukt och används på vår och sommaren främst. Därför kommer dessa att ta plats i tex garaget eller skjulet när den inte används. Vinterförvaring av en blomlåda är inte särskilt komplicerat. Metall har ju en tendens till att rosta, våra blomlådor är ytbehandlade för att inte rosta. Var ändå noggrann och spola av lådan från smuts och torka av innan vinterförvaring man kan använda lite diskmedel för att få bort de värsta fläckarna.

Blomlådor på vintern

Man kan absolut ha blomlådor ute på vintern, dock gäller det inte alla. Våra självvattnande blomlådor tål frost eftersom de suger inte upp vattnet i blomlådan och därför inte tar någon skada då plast inte expanderar i kyla. 

 

Att köpa blomlåda online

Att köpa blomlåda på nätet kanske inte hör till vanligheten. Dock är det inget konstigt idag. Vi köper mycket på nätet och det blir allt mer vanligt. Ibland kanske man vill ha sett den i verkligheten. Ibland räcker bilder för att få inspiration och den känslan man vill uppnå. Blomlåda vet man hur det ser ut. Vilket gör att det är lättare att köpa på nätet. Det ska absolut kännas rätt att beställa på nätet och hoppas vi har kunnat ge dig den information du sökte. Att handla på nätet betyder att du får den skickad till ett postombud i ditt område för att hämta ut era blomlådor. Sen är det bara att åka hem och plantera.

 

Blomlåda Funky

En av våra populäraste serier bland blomlådor och som även nämndes i artikeln är Blomlådan Funky. Dessa finns i två storlekar och fyra färger. Dessa kan ni hitta här. Blomlådor serie Funky

 

 

Slutord

Nu hoppas jag valet av blomlåda har blivit enklare. Tänk på att jag bara tar upp ett fåtal blomlådor i guiden, det finns såklart mängder att välja mellan, men principen är ofta densamma. Så nu vet du hur du monterar din blomlåda, och har du ett räcke så köper man till balkonghållare. Så det finns ingen anledning till att inte skaffa blomlåda. Det finns i flera material, storlekar och färger som passar just dig. Som tack för att du läst denna guide ger vid dig 5% på blomlådor. Skriv bara in ”guideblomlada” i kassan för att erhålla rabatten. Klart man ska ha rabatt när man pratar om blommor.

 

Skriv i kommentatorsfältet om ni har någon fråga, något ni hittar i guiden som var otydligt. Vi är tacksamma för alla interaktioner med våra kunder. Ha en trevlig odling önskar vi på StayHome.se. Skrivet av Jimmy Sandin senast redigerad 2016-04-18.