SOLCELLSLAMPOR, SOLCELLSBELYSNING UTOMHUS

Utebelysning solcell, solcellspollare, trädgårdsdekorationer att dekorera trädgården med

Här hittar du en solcellslampor som utomhusbelysning som skapar stämningsfull belysning runt ditt hus, restaurang eller sommarbostad. Miljövänliga solcellslampor med sensor utan långa kablar. Olika modeller och färger. En solcellslampa laddas med dagsljus och tänds med sensor vid skymning. Välj bland olika varianter av dekorationslampor, pollare och vägglampor från Star Tradings sortiment solcellsbelysning. Läs mer här om solcellsprodukter hur du laddar och sköter om din solcellslampa. Solcellslampor guide - tips och trix
Visa som Rutnät List

69 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät List

69 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering

Solcellslampor, Solcellsbelysning

Varje solenergiprodukt har en solpanel som fångar energi från solen och laddar batterierna, de laddas hjälpligt av vanligt dagsljus men bara till fulleffekt när solen skiner på den. I alla armaturer ingår uppladdningsbara batterier. LED-lampor ger ljuset. För bästa effekt och maximal laddning innan du använder produkten. Sätt på ”ON” och låt den ligga i solen. Stäng av på kvällen och gör så ett par dagar, gärna ca 36h. Om du bara laddar produkten några timmar i mulet väder får du ingen effekt.

Solcellslampor – Fungerar en solcellslampa ute?

Solcellslampor är väldigt populärt och det kommer hela tiden ut nya modeller på marknaden. Solcellslampor är enkla att montera, lättskötta, energisnåla, och skapar en fin miljö! 

Solcellslampan laddas på dagen och lyser på kvällen/natten. Solceller utvecklas snabbt idag, man har länge försökt utnyttja solen på bästa sätt. Genom att utvecklingen hela tiden går framåt så har vi kommit en bit på väg. Idag ser man mer och mer solceller i form av solpaneler på diverse byggnader, därifrån får vi energin för att lysa upp våra hem. Solceller finns även i mindre varianter som vi går igenom i denna guide.



Är du ett företag, kommun, landsting eller en förening som vill handla av oss, så har vi stora förutsättningar för att kunna tillgodose dina önskemål. Förutom betalning via Klarna, så erbjuder vi även E-faktura eller vanlig traditionell faktura via epost eller brev. Kontakta oss, så hjälper vi dig!

Hur fungerar egentligen solceller som en utebelysning?

Solcellerna absorberar solljus och omvandlar det till elenergi via halvledare(kisel), som i sin tur laddar batteriet i solcellslampan. Cellerna ger upphov till väldigt låg spänning och för att öka denna så seriekopplas cellerna. För en liten LED-diod krävs det inte så stor spänning därav kan det produceras mindre solceller väldigt billigt idag!

 

Vi använder lågenergilampor som LED vilket är perfekt för en solcellslampa. En LED-diod drar väldigt lite ström. Därför blir det perfekt med en LED-lampa till en liten solcellspanel. Den kan trots det lilla batteriet lysa väldigt länge. Historiskt sett har det varit väldigt dyrt med solcellspaneler, men tack vare att forskning och en allt större efterfrågan på mer klimatsmarta produkter så har priserna gått ner för dig som konsument.

 

Det intressanta med solceller är att utvecklingen hela tiden går framåt och vi är fortfarande väldigt långt ifrån full effektivitet. Detta innebär att i framtiden kanske det räcker att ladda ett batteri i 1 timme på dagen eller kanske tom mindre, det får framtiden utvisa.

Det finns ett stort intresserade av solcellslampor eftersom det är den perfekta utomhusbelysningen. Solcellslampan lyser när mörkret faller på och släcks sedan när det börjar ljusna igen. När solen är framme passar solcellampan på att ladda sig av solens strålar. 

Hur länge ska man ladda en solcellslampa?

Solljus behövs för att ladda batterierna i solcellslampan. Lampan laddas därmed på dagen och lyser på kvällen/natten. Vissa solcellslampor har av- och påknapp vilket gör att man kan stänga av lampan manuellt och därmed spara laddningen i batteriet. De solcellslampor som saknar av- och påknapp behöver lite mer soltimmar för att laddas. 36timmar är rekomenderad laddtid för full laddning.

 

Tips: Bästa sättet för att få ett fulladdat batteri i din solcellslampa med av- och påknapp, är att ladda lampan i minst 36timmar i solen. Stäng av den på kvällen.  Därefter är batteriet fulladdat! Sedan räcker det att lampan laddar ca 5timmar i solen / dygn.  

Hur länge räcker batteriet i en solcellslampa?

Det beror på vad det är för typ av lampa och hur många soltimmar det är om dagen. En solcellslampa kan vara fulladdad varje kväll beroende på hur mycket sol det är på dagen. En lampas ljusstyrka mäts i lumen. Ju högre lumen desto mer lyser den, fast tiden den lyser blir kortare.

Ju mer lysdioder som sitter i solcellslampan, desto mer drar den. Ha även koll på hur många batterier som sitter i. Vissa har ett batteri medan andra solcellslampor kan ha två eller flera batterier.

Batterierna i en solcellslampa är utbytbara och det är bra kan vara bra att byta ut efter varje säsong då det laddas och laddas ur ofta. Tänk på att skaffa batteri med samma V/mAh.

 

Olika solcellslampor

Det finns ett stort urval idag av solcellslampor. Den stora fördelen med lampor med solceller är att du slipper sladd, det behövs inga uttag och det är bättre både för miljön och plånboken. Dessutom tänds och släcks lampan automatiskt när det blir ljust/mörkt ute. Solcellsbelysning kan delas in i olika kategoier så som dekorativ belysning, spottar, pollare, stolpar, partybelysning. 

Lampor som inte lyser så starkt men för att ge en dekorativ belysning passar perfekt i trädgården, blomlådan eller kanske för att skapa fin stämning i stenpartiet. Solcellslampor är inte är så stora och och skarpa, utan används mer som dekoration för att skapa rätt stämning.

 

Det finns även vägghängda solcellslampor. Dessa är perfekta att ha som utebelysning på kanske sommarstugan eller liknande som man kanske inte befinner sig hela året.

 

När man väljer solcellslampa så är det viktigt att se hur starkt den lyser(lumen) och hur många LED-lampor den innehåller. Beroende på placering och syfte med lampan så ska den uppfylla olika behov. Om du t ex vill man ha en solcellslampa för att lysa upp en grusgång så är det lämpligt att välja en liten men starkare variant med fler lysdioder, tex solcell spot. I detta fall blir batteritiden kortare, än om du väljer en lampa med svagare sken, tex en solcell pollare. 

 

Vissa lampor har solcellerna på lampan andra har de i en separat del som i sin tur ger ström till lampan. Fördelen med den sistnämnda är att du kan placera och rikta panelen mot solen för att få mer solljus, denna panel brukar även vara större än de solcellerna som sitter på lampan. Vilket gör att du måste strategiskt placera ut dina solcellslampor om det inte finns en portabel solcellspanel. Ha det i åtanke när du köper solcellslampor annars får man ställa de i solen på dagen och sedan placera ut dem på kvällen där man önskar.

 

Tips: Se till att hålla solpanelen ren från smuts, så laddar laddar batterierna mycket snabbare!

 

Solcellslampor med funktioner

Solcellslampor har olika funktioner beroende på syfte. Vissa lampor har ljussensor och lyser bara på dagen, vissa känner av rörelser och en del har inbyggda timers som endast lyser när man vill.

 

Det finns olika användningsområden för produkter med solceller. Mullvadsskrämma är ett bra exempel på produkt som är perfekt till trädgården. Mullvadsskrämman med solceller vibrerar för att skrämma bort mullvadar och sorkar, så du får ha din gräsmatta ifred. 

 

Fördelar med solenergidrivna lampor som utebelysning

Fördelen är att man slipper långa kablar, allt är trådlöst. Det är samtidigt miljövänligt eftersom det använder solenergi. Det finns många fördelar med solenergi, då det är praktiskt och enkelt. Bara att ladda och köra och idag finns det ett enormt urval oavsett vad man ska ha dem till och till ett förmånligare pris eftersom solcelltillverkningen har blivit bättre och mer konkurrenskraftig bland vanliga konsumenter. En solcellslampa kan vara tillverkad i plast eller i metall och är vattentålig. Därför klarar de även att stå ute varje dag.

En annan stor fördel med solcellslampor är att de är enkla att montera, ingen elektriker behövs. Montera solcellsslingan, solcellpollaren eller vägghängda solcellampan på väggen själv. Det är bara skruva och se till att lampan får sol. Här behövs inga avancerade kabeldragningar och du behöver inte fundera på trefas, jordat eller liknande. Enklare kan det inte bli.

Hur länge lyser en solcellslampa?

Det beror helt på vilken typ av lampa det är. Vanligtvis kan en lampa lysa mellan 5-6 timmar dock är detta beroende på hur många LED som sitter i och hur hög lumen. Ju högre lumen (starkare ljus) desto mer drar den. 

Rengöring och skötsel

Solcellslampor lyser som bäst på sommaren då den får mycket solljus. På vintern kan det vara svårare, men inte omöjligt. Tänk på att hålla solcellspanelen ren från snö och smuts för att den ska kunna ladda på bästa sätt. Tar man väl hand om sin produkt så kan den hålla längre. Om du väljer att ta in din solcellsprodukt på vintern, är det lämpligt att torka den torr och ren från smuts. Ta även ut batteriet, så det inte ligger och läcker, då detta kan skada lampan och kontaktpunkterna som gör det svårare att ladda i framtiden.

Solcellsprodukter är väldigt enkely att hantera vilket är den stora fördelen! Miljövänligt och enkelt!

 

OBS När du byter batteri, sätt i batteri med samma V/mAh och uppladdningsbara. Så kolla noga innan ni byter. Detta kan göras efter varje säsong för säkerheten för dina produkter.

Olika solcellslampor

 

Här kommer några konkreta exempel på hur solcellslampor kan se ut. Solcellslampor är inte bara stolpar man sätter i marken. Det finns riktigt fina designade solcellslampor. Det finns gångljus, perfekt för att lysa upp din gång, eller spottar för att lysa upp en vägg eller en odling. Eller varför inte en campinglykta som drivs helt av solenergi?

Det finns väldigt mycket att välja på tex här har vi den populära vindsnurran från Star Trading. Väldigt populär solcellslampa som man hänger upp. Lampan har en lysdiod och sprider ett härligt stämningsfullt ljus som även är dekorativt eftersom vindsnurran har väldigt fin design med LED i bollen som ger en härligt ljus som speglar sig i bollen.

Solcellslampa Vägglampa i rostfritt stål

Här har vi en soldriven vägglampa i rostfritt stål perfekt för huset eller din sommarstuga. Lampan har 6 st inbyggda LED-lampor som lyser ner på reflexen för att skapa ett härligt rundspridande ljus. Lampan drar endast 65mW vilket är väldigt lite som gör att den håller länge med sina två batterier. Här sitter solcellerna på huvudet av lampan vilket gör att den måste placeras på ett ställe där den säkert får solljus på dagen, så det gäller här en strategisk placering vilket jag tidigare nämnde på statiska celler(de som inte kan flyttas).

Solcellslampa pollare i rostfritt stål

Här har vi en pollare(mindre stolpe) som sätts fast i marken. Denna är större hela 78cm hög. Pollare är ett begrepp på en mindre belysningsstolpe som monteras fast i marken likt en stolpe. Dessa används oftast för att lysa upp gångar eller fina områden som ett blomland eller en damm t ex där man vill ha ett mer rundspridande ljus. Väldigt fin och praktiskt då det inte behövs några komplicerade sladdlösningar utan det är endast att montera och ladda sen kan den lysa i flera timmar. Kan ge ett väldigt behagligt och fint ljus i trädgården. Trots sin storlek så är den enkel att montera med endast tre skruvar. Robust och snygg design som passar bra ihop med Vägglampan tidigare.

Sammanfattning

Det var en kort guide på hur solcellslampor fungerar och vad man ska tänka på innan köp. Det är inte svårt och det är ett argument för dem. Inga konstigheter, ladda i solen ordentligt så man inte är för snabb med att tända dem. Se skötselråd så är det inga problem och de kan hålla längre. Solenergi är här för att bli kvar. Utvecklingen går framåt för soldrivna produkter och för solenergi. Se till att byta batterier efter säsong. Torka av dem innan vinterförvaring och skölj av dem med varmt vatten om det skulle behövas. Placera inte batterierna i lampan då det finns risk att det uppstår korroision på batterihållaren och det kan bli svårare att få kontakt. Så gör rent detta också om det behövs.

 

Tack för att du läst denna guide. Hoppas du hittar det du söker. Nedan har vi samlat några av de produkter som jag visat här i guiden.